ÎN SUEDIA- Delegație din Maramureș, schimb de experiență în domeniul asistenței sociale

Ad imageAd image

O echipă de 10 persoane, specialişti în domeniul asistenţei sociale, parte a echipei tehnice şi voluntari au derulat o vizită de schimb de experiență în Suedia în perioada 15-21 noiembrie 2023, fiind vizitate mai multe instituții, servicii precum și proiecte de succes din domeniul social.

Oficialii Episcopiei Maramureșului și Sătmarului spun că prin acest schimb de experiență s-a dorit crearea de mecanisme funcționale, sustenabilitatea după perioada de finanțare, continunarea și intensificarea proiectelor și serviciilor sociale existente, precum și realizarea de noi proiecte, prin identificarea de surse de finanțare.

„Prima vizită a fost realizată la Institutul Cultural Român din Stockholm, unde au fost primiți foarte bine de către directorul Bogdan Popescu. Au avut loc discuții constructive despre importanța voluntariatului precum și despre promovarea Maramureșului în Scandinavia prin realizarea de proiecte comune. Vizita de schimb de experiență face parte din subactivitatea 5.1 din cadrul proiectului Biserica alături de comunitățile marginalizate din teritoriul GAL Mara-Gutâi, proiect realizat în colaborare de Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului, Parohia Desești (în calitate de beneficiar), Asociația Filantropică Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul și Vis Juventum Baia Mare.

Luni, 20.11.2023 a fost o vizită la Primăria din Uppsala, de la centrul de bătrâni Diaconia, Samariterhemmet și de la centrul de bătrâni cu demență Balder din Uppsala. La primăria din Uppsala a avut loc o discuție foarte constructivă despre sistemul social suedez, foarte bine dezvoltat. Anders Aronsson a făcut o prezentare atât de relevantă și bine structurată. Am aflat că doar în Uppsala, un oraș de aproximativ 200.000 de locuitori, sunt 31 de asociații specializate în îngrijirea persoanelor vârtsnice. În urma vizitei la cele 2 centre am extras câteva concluzii: toată activitatea filantropică se bazează pe învățătura creștină, pilda samarineanului milostiv fiind cea mai reprezentativă în aceste acțiuni susținute și de amploare care sunt derulate pentru cei aflați în nevoie.

Voluntariatul, este foarte bine reglementat; la biserică și la asociații sunt tot timpul voluntari, din lista de voluntari înregistrați, pot să participe la activitățile sociale doar cei specializați pentru a fi cu adevărat de folos activităților și a ajunge la rezultatele dorite. Tinerii voluntari activează între unul și doi ani după care li se schimbă prioritățile; adulții care se înscriu la voluntariat rămân toată viața, transformă această activitate într-un mod de viață. Cererea de servicii sociale este din ce in ce mai mare, de exemplu centrul de bătrâni Diaconia, Samariterhemmet a început cu 3 beneficiari pe zi, iar acum la centrul de zi, zilnic trec pragul peste 100 de persoane.

Am văzut bucuria de pe fețele vârtstnicilor care au participat azi la activități. Se încearcă alungarea sentimentului atât de greu al singurătății, fie și doar pentru câteva ore. Realizează toate activitățile, cu bucurie, împreună, se roagă, cântă, citesc, fac puzzle, se plimbă, merg la concerte și în pelerinaje”, spun cei de la Episcopia Maramureșului și Sătmarului.

FOTO Biserica alături de comunitățile marginalizate/facebook

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu