În România. Femeile şi fetele nu se simt în siguranţă la medic, la şcoală, la muncă, pe stradă, în comunitate sau acasă

Ad imageAd image

Centrul FILIA a lansat campania de donaţii prin SMS. Patru euro lunar pentru o lume mai sigură pentru femei. Asta fiindcă potrivit datelor 80% de fete şi femei din întreaga lume s-au confruntat cel puţin o dată cu o situaţie de hărţuire stradală (IPSOS, 2021), 70% dintre femeile din România fac curăţenie, spală vase, calcă sau pregătesc mâncarea în familiile lor (Centrul FILIA – Barometrul de Gen, 2018), 37,6% dintre femei şi-au început viaţa sexuală şi nu au efectuat niciodată testul Babeş Papanicolau de depistare a riscului de cancer de col uterin (INSMC, 2019), respectiv în România 27.000 de femei au fost victime ale violenţei în familie în 2022 (IGPR, 2023).

„Azi, acum, toţi ştim ca a fi femeie în România este un risc în sine. De la primii paşi poţi să treci printr-un abuz sexual şi nimeni nu te crede. Creşti şi nu poţi merge la şcoală pentru că trebuie să ai grijă de casă şi de fraţii mai mici. Sunt şanse mari ca familia ta să nu-şi permită produse de igienă în fiecare lună atunci când ai nevoie. Ajungi la pubertate şi corpul tău încă în formare devine bun public, începi să fii fluierată, pipăită, ţi se fac propuneri indecente. Nimeni nu te crede. Ţi se spune ca asta înseamnă să fii femeie.

Te îndrăgosteşti şi ţi se spune că atunci când iubeşti trebuie să te sacrifici pentru toţi. Dacă te controlează înseamnă că te iubeşte. A fost doar o palmă, înduri pentru copiii tăi. Ceri ajutor autorităţilor şi nimeni nu te crede. La muncă eşti judecată dacă vrei să faci copii, societatea te judeca dacă nu ai copii. Şeful face glume sexuale şi propuneri indecente – el e amuzant, tu eşti exagerată. Te duci la doctori şi nimeni nu te crede că te doare. Controalele de rutină devin umilinţe şi traume. Pune peste asta rasism, sărăcie, lipsa accesibilităţii, homofobie şi altele şi viaţa devine mult mai grea pentru femei.”

Cu ajutorul donaţiilor prin sms, Centrul FILIA este alături de femeile care îndură un sistem nedrept prin acţiuni de la firul ierbii până în politică. FILIA face auzite vocile femeilor prin lucru direct în comunităţi, activităţi de advocacy, activism şi sensibilizare, studii şi analize”, arată Centrul Filia.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu