ÎN ROMANIA – Extremele hidrologice: de la secetă la inundații. Ce ar trebui să știm

Ad imageAd image

De o periodă de timp în Maramureș avem extreme meteo. Ba avem prea multe ploi, care duc la producerea de inundații, ba nu avem ploi deloc, ceea ce duce la secetă. Mai nou, iarnă autentică avem doar în lunile ianuarie și februarie. Ba mai mult, în ultimii ani Maramureșul a fost lovit de furtuni violente, care au produs pagube serioase și au băgat spaima în oameni. Toate acestea ne arată clar că avem de a face cu schimbările climatice de care s-a tot vorbit în ultimii ani.

Recent s-a dat startul campaniei „Extremele hidrologice: de la secetă la inundații”, care are ca scop creșterea gradului de conștientizare și înțelegere a riscului la inundaţii, dar și prezentarea abordării a două instituții în cazul producerii unor astfel de fenomene.

„Informarea se realizează prin intermediul Institutului Naţional de Hidrologie ṣi Gospodărire a Apelor (I.N.H.G.A.), care elaborează și transmite în timp real mesajele de atenţionare și/sau avertizare privind posibilitatea producerii de fenomene hidrologice periculoase. Acestea reprezintă o informație esențială pentru factorii decizionali și instituțiile implicate în gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații.

În urma acestor mesaje, se iau primele măsuri de limitare a pierderilor şi pagubelor generate de fenomenele periculoase, constituind semnalul pentru autorităţi şi cei expuşi riscurilor potenţiale pentru a trece la acţiune.

Intervenția are loc la nivelul Administrației Naționale „Apele Române” (A.N.A.R.), care asigură coordonarea tehnică de specialitate a acţiunilor preventive şi de intervenţie la nivel de bazin hidrografic şi de judeţ, prin Centrele operative pentru situaţii de urgenţă cu activitate permanentă.

În același timp, personalul A.N.A.R intervine activ, astfel încât lucrările de gospodărire a apelor şi construcţiile cu rol de apărare împotriva inundaţiilor să funcţioneaze în parametrii normali, în conformitate cu prevederile Regulamentelor de Exploatare.

De asemenea, acolo unde este cazul, se intervine pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a râurilor, îndepărtarea blocajelor pe sectoarele vizate de avertizarea/atenționarea hidrologică și refacerea în regim de urgență a zonelor afectate. Implicarea celor două instituții în gestionarea acestor fenomene periculoase constă, în primul rând, în realizarea planurilor de apărare împotriva inundaţiilor, prin Administraţiile Bazinale de Apă.

Totodată, furnizarea serviciilor de diagnoze și prognoze hidrologice susțin activităţile şi deciziile legate de gestionarea eficientă a resurselor de apă în situaţii de evenimente hidrologice deosebite”, arată cei de la Apele Romane.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu