- Publicitate -
Ad imageAd image

In memoriam Ioan Es. Pop

Ad imageAd image

Miercuri, 19 iunie, a plecat spre cele veșnice poetul maramureșean Ioan Es. Pop. Avea 66 de ani. În memoria sa, la Biblioteca Județeană s-a amenajat o vitrină de carte.

Ioan Es. Pop s-a născut în Vărai, judeţul Maramureş. A absolvit, în 1983, Facultatea de Filologie, secţia Limba şi literatura română – Limba şi literatura engleză a Universităţii din Baia Mare. Ca student a activat în cenaclul „Nord” al revistei studenţeşti omonime, fiind, între 1981 – 1983, şi redactorul-şef al acestei publicaţii .După absolvirea facultăţii, în 1983, este repartizat ca profesor de limba şi literatura română în Ieud. După şase ani de activitate didactică renunţă la profesorat şi, în toamna anului 1989, pleacă la Bucureşti şi se angajează muncitor necalificat la Casa Poporului.

După evenimentele din decembrie 1989 este angajat la revista „Luceafărul”, unde parcurge timp de mai mulţi ani toate etapele preliminare: corector, tehnoredactor, redactor, secretar general de redacţie. A lucrat în paralel şi ca jurnalist la „Cotidianul”, „Ultimul Cuvânt”,şi a fost editor executiv la „PRO TV Magazin”.

A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România din anul 1994. A fost editor-şef al „Ziarului de duminică”, supliment al „Ziarului financiar”, şi editor senior al revistei „Descoperă”.

Printre cărţile publicate: „Ieudul fără ieşire”, Editura Cartea Românească, 1994, Premiile pentru debut ale Uniunii Scriitorilor din România şi din Republica Moldova; ”Porcec”, 1996; ”Pantelimon 113 bis”, CR, 1999, Premiul Academiei Române, Premiul USR, Premiul pentru Poezie al oraşului Bucureşti; „Petrecere de pietoni”, Editura Paralela 45, 2003, Premiul USR; „Unelte de dormit”, 2011, Premiul „Cartea de Poezie a Anului 2011”, oferit de Fundaţia Naţională pentru Ştiință şi Artă din București, Premiul Radio România Cultural, Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti; ”Arta fricii”, Editura Charmides, 2016, Premiul „Scriitorul lunii iulie 2016” al USR – filiala Iaşi, „Un somn pe scaunul electric”, Editurile Tracus Arte și Charmides, 2020.

A fost laureatul primei ediţii (2009) a Premiilor „Niram Art” de la Madrid. Radiodifuziunea suedeză l-a desemnat Poetul lunii august 2010. Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova i-a acordat, în anul 2012, Premiul „Primăvara Europeană a Poeţilor”. În 2016, la Veneția, Italia, i s-a decernat Premiul „Ciampi Valigie Rosse”, pentru volumul „Un giorno ci svegliamo vivi”. În octombrie 2019, a câștigat Marele Premiu „Cununa de Lauri” de la Alicante (Spania), la ediția a noua a Turnirului de Poezie organizat de Uniunea Scriitorilor din România.

Sursa: Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu”

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu