ÎN MARAMUREȘ – Tot mai puțini elevi dau BAC-ul

Ad imageAd image

Numărul elevilor din Maramureș care vor susține în aceste zile examenul de Bacalaureat este mai mic decat cel de anul trecut, iar unul din motive este legat de scăderea populației școlare. Datele oficiale puse la dispoziție de Inspectoratul Școlar Județean Maramureș arată că pentru sesiunea iunie – iulie 2022, a examenului național de bacalaureat, în județul Maramureș s-au înscris 3242 absolvenți de liceu, din care 2828 din promoția curentă și 414 din promoții anterioare.

Probele de evaluare a competențelor se vor susține în mai multe etape, respecte în perioada 6 – 8 iunie vom avea Proba A – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, în 8 – 9 iunie: Proba B – evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, 08 – 10 iunie: Proba D – evaluarea competențelor digitale, respectiv 14 – 16 iunie: Proba C – evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională.

„Rezultatele obţinute de candidați la probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, în limba maternă și într-o limbă de circulaţie internaţională se exprimă prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător, în funcție de grilele naționale sau europene. Similar, la proba de evaluare a competenţelor digitale, rezultatele evaluării se exprimă prin stabilirea nivelului de competenţă, în raport cu standardele europene recunoscute în domeniu şi în conformitate cu prevederile metodologiei de examen.

Probele scrise din această sesiune se vor susține către finalul lunii iunie, respectiv în 20 iunie vom avea Limba şi literatura română, 21 iunie – Proba obligatorie a profilului, 22 iunie – Proba la alegere a profilului şi specializării, 23 iunie: Proba la Limba si literatura maternă. Urmează în 27 iunie (până la ora 12:00) afișarea primelor rezultate, respectiv tot în 27 iunie, în intervalul orar 12:00 – 18:00, se vor putea depune contestațiile. Afișarea rezultatelor finale va fi în 1 iulie.

„Toate probele sunt monitorizate audio-video. Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc. şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.

Examenul național de bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii studiilor liceale care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor, au susţinut toate probele scrise și au fost notați cel puțin cu 5 la fiecare dintre acestea, obținând cel puţin media 6 la probele scrise”, precizează ISJ Maramureș.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu