ÎN MARAMUREȘ – Sume record pentru femeile care intră pe concediu de maternitate. Care este explicația

Ad imageAd image

Femeile care intră pe concediu de maternitate primesc de la stat o sumă de bani, însă cele fără venituri ajung să încaseze sume record de până la 19.000 lei, în timp ce angajatele primesc 75% din salariu. Este o situație care se întamplă în Maramureș, iar de vină este legislația actuală. Conform legii, acele persoane care nu realizează venituri și care doresc să-și încheie asigurare de sănătate o pot face pe o sumă maximă echivalentă cu 1% din suma a 12 salarii minime.

Viitoarele mămici profită de acest lucru și-și plătesc lunar din mână contribuția la Casa de Asigurări de Sănătate Maramureș, iar apoi ajung să încaseze sume record odată ce intră pe concediu de maternitate. Mai mult decât atât, multe dintre ele renunță la asigurarea de sănătate, odată ce au născut.

„Au dreptul la concediu pentru sarcină și lăuzie, care se acordă pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizație de maternitate care se suportă integral din fondul social de asigurări de sănătate. Persoanele asigurate pentru concedii și indemnizații de maternitate sunt acele persoane care realizează venituri din desfășurarea unei activități în baza unui contract individual de muncă, raport de serviciu, act de detașare sau un statut special prevăzut de lege, precum și din venituri asimilate salariilor. De asemenea, și persoanele care beneficiază de indemnizații de șomaj au acest drept. Avem și categoria persoanelor fizice care pe bază de contract de asigurare încheiat între persoana fizivă și CAS Maramureș beneficiază ulterior de concediu și indemnizație de maternitate. În cazul persoanelor fizice care se asigură la CAS Maramureș, aceste persoane pot să aleagă să se asigure pe un venit ales de 1% raportat la salariul minim în plată pană la 12 salarii minime în plată”, a declarat jurist Claudia Ganea, purtător de cuvant al CAS Maramureș.

La nivelul județului nostru, până acum s-au încheiat 29 de astfel de contracte, dintre care 17 sunt la valoarea maximă permisă de lege, cinci dintre ele fiind încetate deja. Mai precis persoanele care se asigură facultativ, plătesc din mână șase luni, perioada minimă, suma totală fiind în jur de 2.000 lei. Ulterior, indemnizația de maternitate pe care o încasează este de 19.000 lei pe o singură lună.

Mai spunem doar că într-un comunicat de presă, CNAS atrage atenția că, în primele 8 luni din 2022, s-a încasat suma de 7,12 milioane lei, din aceste asigurări facultative pentru concedii și indemnizații medicale, însă s-au efectuat plăți de 119,22 milioane lei, adică de 17 ori mai mult.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu