- Publicitate -
Ad imageAd image

ÎN MARAMUREȘ – Drumurile forestiere vor fi supravegheate video. Control mai bun asupra tăierilor ilegale

Ad imageAd image
Ad imageAd image

Viitorul nu foarte îndepărtat va aduce supravegherea video a drumurilor forestiere, prin aeastă măsură urmărindu-se un control mai bun asupra tăierilor ilegale. Ministerul Mediului este cel care a lansat recent în dezbatere publică un proiect în acest sens, care prevede că „supravegherea video a drumurilor forestiere se realizează în două etape, după cum urmează: în etapa I se realizează supravegherea video a drumurilor forestiere pe zone-pilot, din fondul forestier proprietate publică a statului administrat de Regia Națională a Pădurilor-Romsilva din județele Argeș, Bacău, Maramureș, Neamț și Suceava, respectiv în etapa a II-a se extinde supravegherea video a drumurilor forestiere la nivel național”.

Zilele trecute, ministrul Mediului, Mircea Fechet spunea că ”supravegherea video a transporturilor de lemn s-a dovedit a fi una dintre cele mai eficiente măsuri pentru securizarea fondului forestier și combaterea tăierilor ilegale. Într-o primă etapă ne propunem să extindem capacitatea de monitorizare cu 50 de puncte suplimentare la cele 350 locații pe care le-am stabilit deja în cadrul proiectului finanțat prin PNRR. Aceste locații trebuie să fie puncte obligatorii de trecere pentru transporturile de lemn ce ies din bazinete cu volume exploatabile mari. Specificațiile tehnice ale acestor camere trebuie să fie compatibile cu cele achiziționate prin PNRR pentru ca la final să poată fi integrate în SUMAL3.0”.

În cele 5 județe pilot se amplasează, cumulat, maxim 50 sisteme de monitorizare video și de securitate, ținând cont de o serie de criterii, cum ar fi puncte unice de trecere, de regulă la intersecțiile cu drumurile publice, acces la internet/curent electric, zone cu suprafață semnificativă de pe care se recoltează lemnul sau cu volume mari transportate sau zone în care se identifică comunități defavorizate.

În proiectul amintit se precizează că amplasamentele punctelor în care se instalează sistemele de monitorizare video și securitate se propun de către unitățile Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva, urmând a fi avizate de către Gărzile forestiere competente teritorial și de către structurile teritoriale al Poliției Române. Informațiile înregistrate de sistemele de monitorizare video și securitate vor fi transmise către 9 dispecerate regionale, câte unul pentru fiecare Gardă forestieră. Jandarmeria Română, prin structurile sale specializate, asigură monitorizarea video a drumurilor forestiere prin accesarea informațiilor înregistrate la dispeceratele regionale.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu