- Publicitate -
Ad imageAd image

În Maramureș: Campanie de testări pentru depistarea precoce a cancerului de sân și a celui de col uterin

Ad imageAd image
Ad imageAd image

În perioada următoare, în județul Maramureș se desfășoară o campanie de testări pentru depistarea precoce a cancerului de sân și a celui de col uterin.

Reprezentanți ai Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca (IOCN) au fost prezenți în Baia Mare pentru a vorbi despre această campanie.

”Proiectele sunt parte a Planului Național de Screening al cancerului de col uterin. Avem finanțare peste 172.000 de teste pentru screening-ul de col uterin. Avem peste 4.000 de teste făcute în județul Maramureș, care se traduc prin 186 de leziuni depistate, care dacă nu ar fi fost depistate puteau deveni cancere incurabile”, a spus dr. Florian Nicula, managerul de proiect al screening-ului de col uterin.

”Suntem deja de două săptămâni în județul Maramureș, am trecut pe la Mireșu Mare, apoi la Recea, acum suntem la Tăuții Măgherăuș. Doamnele sunt foarte interesate de programele de prevenție. Proiectul cancerului de sân are un număr de 40.000 de beneficiare”, a precizat dr. Marius Popescu.

Spitalul Județean Baia Mare, dar și alte spitale din județ vor fi implicate în cadrul acestui proiect, astfel că vor testa gratuit pe tot parcursul anului.

”Interesul pentru doamne este unul foarte ridicat și chiar încurajez femeile să meargă să-și facă aceste controale.

Spitalul Județean va fi implicat și va testa pe tot parcursul anului 2023 gratuit, în cadrul acestui proiect, la fel cum o vor face încă două spitale, mă refer la Sighet și Vișeu, sper să putem extinde și la Târgu Lăpuș și Borșa.

Caravana va porni după Tăuții Măgherăuș spre Fărcașa, Moisei, Poienile de Sub Munte, Petrova, Dragomirești, Bârsana și sigur că vom discuta dacă putem să identificăm și alte localități”, a declarat Ionel Bogdan, președintele CJ Maramureș.

”Am semnat cele două protocoale de colaborare. Cred că medicina de prevenție care se întâmplă prin aceste două programe naționale este un lucru binevenit în județul nostru. În ceea ce privește partea de care noi, ca Spital Județean ne vom ocupa, se rezumă la recoltarea și testarea în cazul colului uterin la Policlinica nr. 2, respectiv în spațiul de planning familial, iar partea de mamografie o vom face la radiologia Spitalului Județean”, a declarat George Alexandru Oros, managerul Spitalului Județean Baia Mare.

Vlad HERMAN

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu