ÎN MARAMUREȘ – Afacerile mici legate de creșterea bovinelor, pe placul tinerilor

Ad imageAd image

În Maramureș tinerii se orientează spre a-și deschide afaceri mici în zootehnie, mai ales că aici pot beneficia de sprijin și din partea Ministerului Agriculturii. Lucrurile din acest punct de vedere sunt în schimbare la nivel de județ. Dacă vorbim de zona cinegetică, atunci în județ încep să apară specii noi, exotice, care sunt luate în evidență de medicii veterinari din zonele unde ajung aceste animale.

„Concluzia DSVSA Maramureș, analizând sinteza operațiunilor veterinare pe care noi le executăm asupra animalelor, este că la speciile care beneficiază de sprijin, prin AFIR în special, se vede o anumită creștere. Aceste specii se cresc și în unități autorizate, ferme, exploatații de tip A, ferme de bovine, ovine, caprine. Să știți că vedem că în fiecare an apar programe din acestea de sprijin. Am văzut că Ministerul Mediului vine în sprijinul cetățenilor, în sensul că se punea problema apărării culturilor de fauna sălbatică. Existe programe care oferă facilități pentru fermieri, ori acest lucru contează. Se protejează atât culturile, cât și animalele de atacurile animalelor sălbatice.

Nu se mai cresc ovine, aici avem o ușoară regresie. Apar foarte multe afaceri mici, oameni tineri care își înființează exploatații de bovine, în special din rasele de carne, care beneficiază de sprijin din partea Ministerului Agriculturii. Unitățile de abatorizare sunt aceleași la nivel de județ, ele sunt constante ca și număr. Ele acoperă necesarul furnizării de carne pentru consumul județean și nu numai.

În județ au început să apară specii noi de animale, în sensul că vedem specii din zona cinegetică, care sunt aduse și populează țarcurile de vânătoare private. Specii exotice, dar sunt ca număr puține. Camelide, în special, am văzut cerb lopătar adus din Belgia, care populează aceste mici business-uri legate de vânătoare. În gospodăriile populației nu se poate spune că avem specii noi decât cele clasice”, a declarat Vasile Pop, directorul executiv adjunct al DSVSA Maramureș.

Una din marile probleme cu care se confruntă fermierii este cea a lipsei forței de muncă. Este foarte greu să găsești un cioban bun, care să știe meserie. Asta deși un cioban poate primi și 5000 de lei pe lună, plus mâncare.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu