ÎN LUPTĂ CU VIRUSUL – Află dacă masca de protecție pe care o porți te protejează sau nu

Ad imageAd image

Potrivit prevederilor europene în vigoare ce vizează conformitatea produselor, măştile de protecţie care se încadrează ca echipament individual de protecţie trebuie să respecte o serie de criterii. Inspectoratul Teritorial de Muncă Maramureș ține să arate că Regulamentul (UE) 2016/425 privind echipamentele individuale de protecţie şi de abrogare a Directivei 89/686/CEE, precum şi prin H.G. nr. 305/2017 privind stabilirea unor măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/425 reglementează condiţiile de introducere pe piaţă a echipamentelor individuale de protecţie.

„Măştile de protecţie respiratorie, considerate echipamente individuale de protecţie de categorie III, sunt reglementate de standardul SR EN 149+A1:2010 (Aparate de protecţie respiratorie, semi-măşti filtrante împotriva particulelor, cerinţe, încercări, marcare) şi se clasifică FFP1, FFP2 şi FFP3. Trebuie să respecte cerinţele esenţiale de sănătate şi securitate din Regulamentul (UE) 2016/425, trebuie să poarte marcaj CE + numărul organismului notificat care aplică o procedură de control al calităţii producţiei, respectiv trebuie să fie însoţite de declaraţie de conformitate UE emisă de producător şi de instrucţiuni de utilizare a acestora.

Luând în considerare că unele echipamente de protecţie (măşti) sunt însoţite de documente intitulate „Certificate of Compliance”, acest document nu reprezintă „certificat de examinare UE de tip” şi nu atestă conformitatea produselor respective cu cerinţele Regulamentului (UE) 2016/425. Aceste documente sunt emise de organisme ce nu sunt notificate la nivel european.

Pe pagina de internet „European Safety Federation” (Federaţie Europeană a Producătorilor de Echipamente Individuale de Protecţie) https://eu-esf.org/covid-19/4513-covid-19-suspicious-certificates-for-fpe fost postat link-ul cu certificate suspicioase ori chiar false pentru echipamente individuale de protecţie emise de diverse organisme sau laboratoare, ce nu sunt acreditate pentru evaluarea echipamentelor individuale de protecţie”, arată ITM Maramureș.

Maramureșenii trebuie să știe că măştile faciale cu trei pliuri şi trei straturi sunt de uz medical (chirurgicale), sunt reglementate de standardul SR EN 14683+AC:2019 („măşti faciale de uz medical, cerinţe şi metode de încercare”), respectiv se încadrează potrivit Directivei 93/42/CEE privind dispozitivele medicale transpusă în HG nr. 54/2009 privind condiţiile introducerii pe piaţă a dispozitivelor medicale, pentru care autoritatea competentă este Agenţia Naţională a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale – ANMDM.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu