Consilierii locali vor aproba la începutul săptămanii care urmează depunerea Cererii de Finantare „Dezvoltarea rețelei integrate de centre de colectare deșeuri prin aport voluntar în Municipiul Baia Mare”, în vederea includerii la finanțare prin Planul Național de Redresare si Rezilienta, PNRR/2022/C3/S/I.1.A, investiția I1. „Dezvoltarea, modernizarea și completarea sistemelor de management integrat al deșeurilor municipale la nivel de județ sau la nivel de orașe/comune”, componenta 3.Managementul deșeurilor, subinvestiția I1.A. Înființarea de centre de colectare prin aport voluntar”, pentru un număr de 3 centre de colectare prin aport voluntar.”.
Valoarea totală a proiectului este în suma de 11.492.739,12 lei (2.336.160,00 Euro), fără TVA, și respectiv 13.676.359,55 lei (2.780.030,40 Euro) cu TVA, valoarea TVA respectiv 2.183.620,43 lei (443.870,40 euro), aferent cheltuielilor eligibile fiind suportat de la bugetul de stat, la cursul aferent lunii mai 2021 de 1 Euro=4.9195 lei.
Primăria Baia Mare spune că se vor achiziţiona 3 centre de colectare prin aport voluntar: „În cadrul centrului, activitățile propuse a se realiza sunt activități care asigură colectarea separată a deșeurilor, care nu pot fi colectate prin sistemul “din poartă în poartă” sau prin punctele de colectare din zona locuințelor colective, respectiv deșeuri reciclabile și biodeșeuri care nu pot fi colectate în pubele individuale/ sau recipient 1100 l. De asemenea se vor realiza și activitățile de colectare a deșeurilor voluminoase, deșeuri textile, deșeuri din lemn, mobilier, deșeuri din anvelope, deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii uzate, deșeuri periculoase, deșeuri de cadavre animale, deșeuri de gradină, deșeuri din construcții și demolări. La înființarea C.A.V.-urilor se vor avea în vedere reglementarile privind exigentele de calitate in constructii conform Legii nr. 10/1995 in forma actualizata si republicata a actului.
La nivelul municipiului Baia Mare, vor fi înființate 3 centre de colectare cu aport voluntar care vor fi amplasate în zona Craica, zona Cuprom și zona Europa. Actual, operatorul de salubritate care opereaza la nivelul Municipiului Baia Mare (S.C. Drusal S.A.), are capacitatea de management al colectarii si transportului in conditiile înființării centrelor de colectare cu aport voluntar prin acest proiect”.
Dragoș HOJDA