În 5 mai, la Colonia Pictorilor are loc vernisajul expoziției de fotografii-document ”Artiști și Toposuri. Un compendiu de istorie culturală în imagini”

Ad imageAd image

Miercuri, 5 mai, la ora 17.00, la Colonia Pictorilor are loc vernisajul expoziției de fotografii-document Artiști și Toposuri. Un compendiu de istorie culturală în imagini, anunță Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare.

Evenimentul omagiază jubileul de 125 ani de la întemeierea Centrului Artistic Baia Mare și face parte din acțiunile dedicate Zilei Artistului Plastic Băimărean, organizate de Filiala Baia Mare a Uniunii Artistilor Plastici din România, în parteneriat cu Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare»Ziua de 5 Mai marcheza exact momentul calendaristic în care, în primăvara anului 1896, artiștii întemeietori ai Centrului Artistic Baia Mare au sosit în orașul nostru.

Data, aleasă pentru sărbătorirea artistului plastic băimărean, are anul acesta o semnificație chiar mai profundă: aniversarea jubileului de 125 de ani de la întemeierea Centrului Artistic Baia Mare.

Iată cum a consemnat desfășurarea evenimentului, la vremea respectivă, săptămânalul local de limbă maghiară Nagybánya és Vidéke [„Baia Mare și împrejurimile”]:„(…) Marţi dimineaţă [5 mai] au sosit cu trenul de dimineaţă: Gyula Rudnay, Lajos Deák [Ebner], Hans Genher [München], Beniamin Austeim (Rusia) [sic ! – de fapt: Jan Austen, Varșovia], Walther Troitsch (München), Ulrich Rothermoser [München], Charles Cohn–Fowler (Calkutta), Mauriciu Grosz [Satu Mare], iar miercuri [6 mai] cu trenul de dimineaţă, au sosit în frunte cu Simon Hollósy [München], Béla Grünwald [München], Edward Johnson (Boston), Viktor Belányi [Ludanice – Slovacia], István Réti [Baia Mare – München], Nuszbaum Jakab (Frankfurt), Liebmann Alexander (Berlin), Gábor Papp [Cluj – München], Nándor Kiszely [München], József Mály [München]. Sosirea ambelor trenuri a fost asistată de mai multă lume care s-a deplasat pentru a-i întîmpina pe oaspeţi (au participat de asemenea primarul şi căpitanul şef). La solicitarea artiştilor primirea a fost cît se poate de simplă, însă amicală.

Autorităţile oraşului i-au aşteptat pe cei sosiţi cu un mic dejun. Apoi s-au deplasat la atelierul din parc, şi-au luat în primire locuinţele, iar acum pictorii veniţi din depărtări se simt aici tot atît de bine precum locuitorii permanenţi ai oraşului. (…) ”.

[sursa: ***, „Hollósy iskolája…”, Nagybánya és Vidéke, XXII, 1896, nr. 19, 10 mai, p. 2]

ZiarMM

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu