ÎN 2022 – La frontiera româno – ucraineană a crescut considerabil numărul trecerilor ilegale 

Ad imageAd image

Războiul din Ucraina a adus schimbări majore în ceea ce privește traficul de țigări, dar și trecerile frauduloase ale frontierei. Spre exemplu, anul trecut la frontiera cu Ungaria presiunea migraționistă a fost cu 32% mai mică faţă de anul precedent.

Datele ITPF Sighetu Marmației arată că anul trecut la frontiera cu Ungaria au fost depistați 141 de migranți în tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat, respectiv au depistați 12 facilitatori implicați în cazuri de migrație ilegală.

„În Punctele de Trecere a Frontierei au fost constatate 9 cazuri de tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat prin P.T.F., în care au fost implicaţi 66 de cetățeni terți (cele mai multe cazuri fiind  în P.T.F. Petea, pe sensul de ieșire din țară), fiind depistaţi 4 facilitatori, cetățeni români. Migranţii depistaţi provin din diverse state, cu precădere din Afganistan, Bangladesh, Algeria şi Vietnam.

Totodată, la frontiera româno – ucraineană a crescut considerabil numărul trecerilor ilegale  în contextul conflictului de pe teritoriul Ucrainei. Astfel, în anul 2022 au fost depistați la frontiera ,,verde” în zona de responsabilitate a inspectoratului, pe raza județelor Maramureș, Satu Mare și Suceava, aproximativ 4.000 de cetăţeni ucraineni, care au trecut ilegal din Ucraina în România”, se arată în raportul ITPF Sighetu Marmației. 

Polițiștii de frontieră maramureșeni spun că majoritatea cetățenilor ucraineni care au trecut fraudulos în țară după adoptarea H.G. nr. 367 din 18 martie 2022, privind stabilirea unor condiţii de asigurare a protecţiei temporare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul străinilor, adoptată ca urmare a Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului din 4 martie 2022, au solicitat protecție temporară din partea statului român.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu