Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” în parteneriat cu Fundația Freedom House România și în colaborare cu elevi și cadre didactice de la licee din Baia Mare și Sighetu Marmației, lansează o expoziție de benzi desenate cu povești de viață ale evreilor din județul Maramureș din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
În urmă cu 80 de ani, în perioada 15 mai – 7 iunie 1944, de pe teritoriul Transilvaniei de Nord, anexată Regatului Ungariei prin Dictatul de la Viena (1940), 131.639 de evrei au fost deportați la Auschwitz-Birkenau.
„<Imagini din trecut. Holocaustul din Maramureș> este un proiect care ne apropie, prin intermediul benzilor desenate, de experiențele trăite de evreii din Sighetu Marmației și Baia Mare în perioada Holocaustului din România și ne prezintă o istorie diferită a comunităților în care locuim; o istorie a celor persecutați, deportați, exterminați pentru că au fost/s-au născut ALTFEL”, arată organizatorii evenimentului.
Luni, 3 iunie, de la ora 16:00, la Centrul de Afaceri Millenium, publicul larg este invitat la un dialog despre istorii locale, iar de la ora 17:30, în Piața Cetății, va fi inaugurată expoziția de benzi desenate, ilustrată de Octav Ungureanu după un scenariu realizat de cercetători ai Institutului „Elie Wiesel” în colaborare cu elevi și cadre didactice de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Colegiul de Arte Baia Mare și Liceul Teoretic „Leőwey Klára” Sighetu Marmației.
Vor participa la dialog: Ana Bărbulescu, cercetător științific la Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“, Robert Cotos, președinte Asociația Maramureș Heritage, reprezentanți ai elevilor și cadre didactice de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” și Colegiul de Arte Baia Mare. Moderator: Cristina Guseth, director Fundația Freedom House România. Accesul la eveniment este gratuit, iar înscrierile se fac completând formularul de aici.