Sunt copii si sunt cei mai vulnerabili atunci cand vorbim despre incendii produse la locuinte sau gospodarii! Este o realitate sustinuta de statistici si anume faptul ca cei mici au devenit, pe fondul lipsei de supraveghere, principalele victime in cazul manifestarii unor astfel de evenimente.
Cauzele acestor situatii sunt multiple, incepand de la mijloace de incalzire improvizate, manevrarea necorespunzatoare a aparatelor electrice, a celor care functioneaza pe baza de gaze sau alte tipuri de combustibil, continuand cu utilizarea cosurilor de fum fara protectie, neetansate sau obturate si care nu permit evacuarea gazelor arse, pana la lasarea copiilor nesupravegheati in apropierea unor surse de foc deschis sau a echipamentelor electrice.
Parintele sau tutorele trebuie sa cunoasca pericolul unor astfel de imprejurari pentru siguranta copiiilor lor.
Un caz cu adevarat dramatic s-a intamplat, ieri seara, in Timisoara. Patru destine au fost frante mult prea devreme din cauza adultilor care i-au lasat nesupravegheati. Peste 30 de pompieri, care au incadrat echipaje de stingere si prim ajutor, au intervenit pentru lichidarea unui incendiu produs la o casa. Ajunse la locul evenimentului, fortele de interventie au constatat faptul ca flacarile se manifestau in doua camere ale imobilului, pe o suprafata de aproximativ 50 mp. Din nefericire, in urma incendiului, 4 copii cu varste cuprinse intre 1 si 7 ani si-au pierdut viata, iar alte 5 persoane (4 adulti si 1 minor) au necesitat ingrijiri medicale.
O alta situatie, care se putea transforma intr-o tragedie, a avut loc in cursul zilei de ieri, in localitatea Sabareni, judetul Giurgiu. Singuri acasa, trei frati au vrut sa aprinda focul in soba pentru a se incalzi. Au aruncat benzina in soba, iar locuinta a luat foc. Sosite la fata locului, echipajele de salvatori au constatat faptul ca incendiul se manifesta generalizat, la nivelul intregii locuinte, precum si la un autoturism aflat in curte. Din fericire, cei trei copii, care se aflau in locuinta in momentul izbucnirii incendiului, au reusit sa se autoevacueze.
In urma incendiilor produse la locuinte, in anul 2019, 8 copii au decedat, iar alti 27 au fost raniti. Pentru evitarea unor astfel de evenimente, recomandam parintilor supravegherea permanenta a micutilor, pentru a fi eliminata orice posibilitatea ca acestia sa-si puna viata in pericol. Totodata, in situatia in care parasiti locuinta, decuplati aparatele electrice sau orice alta sursa de incalzire.
In continuare, pompierii militari raman mobilizati, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativa a situatiilor de urgenta si acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate in dificultate.
Informatii furnizate de IGSU//ZiarMaramures.ro