IGPF: Peste 2,6 milioane de pachete cu ţigări – reţinute în prima jumătate a acestui an

Ad imageAd image

În primul semestru din acest an, poliţiştii de frontieră – independent sau în colaborare cu inspectorii vamali ori reprezentanţi ai altor instituţii abilitate – au reţinut în vederea confiscării 2.621.518 pachete ţigări, în valoare de 46.894.520 lei, a informat sâmbătă Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, în comparaţie cu perioada similară a anului trecut se constată o creştere de aproximativ 1,7 ori a numărului pachetelor de ţigări reţinute.

De asemenea, în perioada de referinţă au mai fost descoperite aproximativ 5.564 kilograme tutun şi 9.698 kilograme tutun narghilea.

Totodată, poliţiştii de frontieră au descoperit şi reţinut 1.750.000 timbre de acciză pentru ţigarete.

Pentru tragerea la răspundere a celor care au fost implicaţi în fapte ilegale, poliţiştii de frontieră au înregistrat 236 de infracţiuni pentru contrabandă şi fraudă vamală.

Din cazuistica înregistrată s-a constatat faptul că traficanţii proveneau, preponderent, din Bulgaria, India, Turcia, Moldova, Muntenegru, Serbia, Ungaria, Ucraina şi România etc.

În perioada analizată, au fost depistate transporturi semnificative de ţigări la frontiera cu Bulgaria. Ţigaretele au fost descoperite în general prin punctele de trecere a frontierei (Giurgiu şi Calafat), fiind traficate prin metoda „capac” sau ascunse în spaţii special amenajate în compartimentele de transport marfă ale autovehiculelor, arată IGPF.

Conform sursei citate, principalul mod de operare identificat la frontierele cu Ucraina şi Republica Moldova rămâne introducerea ţigărilor peste „frontiera verde”, în colete, transportate de cărăuşi până la locurile de depozitare sau până la mijloacele de transport. Pentru transport sunt folosite autoturisme sau microbuze înmatriculate în alte state, cu plăcuţe de înmatriculare false sau chiar fără plăcuţe de înmatriculare. Sunt exploatate, de asemenea, capabilităţile autovehiculelor de teren, care pot circula pe rute ocolitoare, drumuri forestiere sau neamenajate, încercându-se astfel ocolirea zonelor de patrulare ale Poliţiei de Frontieră. Un alt mod de operare este reprezentat de folosirea dronelor, mod de operare ce permite transportul transfrontalier pe distanţe lungi şi într-un timp relativ scurt.

La nivelul punctelor de trecere a frontierei de pe aceste segmente de frontieră (Ucraina şi Republica Moldova) se menţine tendinţa introducerii ţigaretelor ascunse în diferite spaţii din mijloacele de transport, în părţile componente ale mijloacelor de transport, pe corpul sau în bagajele personale ale pasagerilor.

„Menţinerea pieţei negre la un nivel situat sub media din Uniunea Europeană prin combaterea contrabandei cu ţigări şi a evaziunii fiscale, precum şi prin anihilarea reţelelor de traficanţi de ţigări se poate realiza doar dacă vom continua, şi pe viitor, să colaborăm cu autorităţile abilitate pe plan intern, extern, precum şi cu companiile private de profil”, subliniază IGPF.

Distribuie articolul
SCHI - SNOWIN FEST ȘUIOR 2025
Adaugă un comentariu