HOLOCAUST – Locul din Maramureș unde avem 600 de morminte evreiești rămase

Ad imageAd image
Azi, 27 ianuarie 2022, este Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Sunt 77 de ani de la eliberarea Lagărului de la Auschwitz. Comunități de evrei am avut peste tot în Maramureș, iar acum sunt foarte puțini rămași. Comunități importante de evrei am avut în Sighet, Moisei, Târgu Lăpuș sau Baia Mare.
„Înainte de perioada interbelică, în Tg. Lăpuş a existat o colectivitate evreiască şi o sinagogă impunătoare, pe str. Liviu Rebreanu, dărâmată în 1980. Trecerea şi viaţa evreilor pe aceste meleaguri o dovedesc cele circa 600 de morminte rămase. În 4 mai 2018, în apropierea centrului oraşului Tg. Lăpuş, în prezenţa a sute de cetăţeni şi oficialităţi, a avut loc Ceremonia de dezvelire a unei plăci comemorative, care va păstra vie memoria victimelor Holocaustului. Iniţiativa instalării plăcii comemorative îi apar­ţine doamnei Amy McDonald, profesor de ştiinţe sociale la Liceul Shades Valley din Birmingham, Alabama, S.U.A, care a publicat o carte despre viaţa lui Max Steinmetz: „Determinat să supravieţuiesc”, supravieţuitor al Holocaustului, care s-a născut în Tg. Lăpuş”, precizează Centrul de Informare Turistică din Târgu Lăpuș.
În orașul din Țara Lăpușului au fost 717 evrei care au fost deportați în 1944 de către autoritățile maghiare în lagărul de exterminare Auschwits-Birkenau.
Distribuie articolul
Adaugă un comentariu