Imaginați-vă o gospodărie cu 4 copii, toți mici, undeva la țară. Casa nu are acces la electricitate, nici la apă curentă. Hainele sunt puține, fiecare copil mai mic le „moștenește” de la fratele mai mare. Dar mai mult de două perechi de șosete nu are fiecare. Nu mai vorbim de haine mai groase, poate o geacă de schimb. Copiii se joacă mult afară, în casă nici nu e loc.
Murdăresc repede hăinuțele, și pe toate mama le spală de mână, cu apă de multe ori rece, cărată de undeva, din sat. Și le usucă cu greu, pe soba care abia încălzește camera în care dorm cu toții.
Dacă îi întâlnești pe copii jucându-se pe marginea drumului, cu hainele murdare, poate încolți ușor gândul că nu sunt îngrijiți. Realitatea este că în confortul unei normalități de secol XXI, o mașină de spălat ne ușurează mult viața. Pentru cine nu o are însă, pentru cine cară încă apă de departe și nici nu are sursă de curent, viața este grea; mult mai grea decât ne-o putem imagina.
Comunitățile marginalizate se luptă cu această realitate – mii și mii de familii sunt încă în această situație, în România.
Alături de Kaufland Romania, construim primul Centru de Bine din Mălin, Codlea – județul Brașov. Un centru comunitar care aduce chiar acolo, în comunitate, servicii integrate de asistență socială și medicală, săli de teme pentru copii și chiar săli de igienă – dușuri și mașini de spălat.
Pentru că unele lucruri ar trebui să fie istorie, nu realitate.