Handbal feminin: Suspendari de cel putin sase luni in cazul de dopaj de la Corona Brasov (surse)

Ad imageAd image

Handbalistele echipei Corona Brasov, suspectate ca au folosit o procedura interzisa de regulamentele antidoping, vor primi suspendari de cel putin sase luni, si asta datorita faptului ca au recunoscut ca au folosit terapia cu laser intravenos, pentru ca regulamentul Agentiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA) prevede pedepse de patru ani, au declarat pentru AGERPRES surse oficiale.

„Pentru manipularea sangelui, categorie la care se incadreaza ele, AMA/WADA spune clar, patru ani de suspendare, si nu accepta mai putin de un an. Dar este posibil ca ele sa primeasca sub un an, se incearca 6 luni, pentru ca nu au ascuns procedura. Niciuna dintre ele nu a ascuns ca ar fi facut aceasta procedura, deci exista aceasta scuza, sa spunem asa, nu au stiut la ce se expun, au fost de buna credinta. Vom vedea ce va fi, pe 15 ianuarie va avea loc un nou termen al Comisiei de Audiere, care este independenta si e formata din persoane cu specialitate juridica. Singura institutie care poate colabora cu aceasta comisie este AMA/WADA. Mai sunt de audiat martori, nu i-am audiat pe toti. Nu pot spune clar cand se va da o decizie, e posibil ca la jumatatea lunii februarie”, a declarat sursa citata.

Sportivele care s-au autodenuntat, declarand ca au fost supuse terapiei cu laser intravenos, interzisa de regulamentele internationale, vor beneficia cel mai probabil de clementa din partea membrilor comisiei: „Unele sportive au facut autodenunt si va dati seama ca e posibil sa beneficieze de o sanctiune mai mica. Dar ce e clar, sanctiuni vor exista cu siguranta, nu exista varianta fara sanctiune. Bineinteles ca dupa anuntul sanctiunilor ele vor avea si posibilitatea de a le ataca la TAS”.

Nationala feminina de handbal a Romaniei ar fi avut mai mult de suferit in cazul in care ANAD nu ar fi facut public cazul inaintea Campionatului Mondial din Japonia.

„Bineinteles ca exista riscul ca nationala de handbal sa aiba mai mult de suferit de pe urma acestui caz. Pai ganditi-va cand a facut ANAD anuntul (n.r. – Agentia Nationala Anti-Doping)? Daca l-ar fi facut dupa inceperea Campionatului Mondial, si fetele ar fi jucat, toate rezultatele ar fi fost anulate. Acum nu mai exista riscul ca nationala sa aiba de suferit pentru ca, din cate stiu eu, niciuna dintre jucatoare nu a efectuat proceduri de manipulare a sangelui inainte de meciurile de calificare. Dar riscul a fost foarte mare. Va dati seama, te poti gandi la orice, spre exemplu, Cristina Laslo a ajuns la nationala in 2019, a avut un an de exceptie”, a mai spus sursa citata.

Cea mai mare vina in acest caz ar apartine doctorului echipei, care ar fi trebuit sa cunoasca prevederile internationale sau ar fi trebuit sa se documenteze, a mai spus sursa respectiva: „Pai in primul rand doctorul echipei ar fi trebuit sa cunoasca aceste reguli, sau macar sa se documenteze. Apoi de vina a fost si clinica medicala respectiva unde au avut loc procedurile, dar si jucatoarele. Sunt jucatoare care au evoluat in meciuri internationale, la echipa nationala, care au avut de-a face cu antidopingul. Puteau sa dea un telefon si sa intrebe ‘Laserul intravenos e periculos?’. Si i s-ar fi zis cu siguranta ca nu e permis. Si mai sunt de vina si cei din conducerea clubului, pentru ca nu s-au interesat. Ba mai mult s-au folosit bani publici pentru a face contract cu clinica pentru aceste proceduri”.

La jumatatea lunii noiembrie a anului trecut, jucatoarele echipei Corona Brasov au fost implicate intr-un caz de dopaj dupa ce au efectuat la clinica IOMED Clinique terapia cu laser de joasa frecventa, interzisa de regulamentele Agentiei Mondiale Antidoping, relateaza Agerpres.

Ulterior, Comisia Centrala de Disciplina a Federatiei Romane de Handbal a suspendat provizoriu 18 jucatoare de la Corona Brasov, suspectate ca ar fi folosit terapia cu laser intravenos, interzisa de regulamentul antidoping. Bianca Bazaliu, Daciana Hosu si Cristina Laslo au fost suspendate incepand cu data de 25 noiembrie, Eliza Iulia Buceschi, Daria Bucur, Ana Maria Lopataru, Natasa Nolevska, din 26 noiembrie, Sorina Maria Tirca, Marilena Alexandrina Neagu, Mihaela Diana Popescu, Elena Andreea Patuleanu, Ivona Pavicevic, Viktoriya Tymoshenkova, Andreea Elisa Chiricuta, Andreea Georgiana Ciuciulete, Elaine Gomes Barbosa, Alicia Maria Gogirla, din 29 noiembrie, iar Claudia Eugenia Lacatus si Oana Maria Caprar, din 3 decembrie.

Mai tarziu, comisia a decis sa ridice suspendarile jucatoarelor Andreea Elisa Chiricuta si Alicia Maria Gogirla, dupa ce a rezultat ca acestea nu au facut terapie cu laser intravenos.

Clubul Corona Brasov a fost exclus din grupele Cupei EHF de Federatia Europeana de Handbal (EHF), dar si din Liga Nationala.

Nationala Romaniei va participa in luna martie la turneul preolimpic din Muntenegru, alaturi de echipa tarii gazda, de Norvegia si Coreea de Nord.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu