„Una din modalitățile principale de asigurare a intereselor naționale o reprezintă integrarea deplină în structurile economice, politice și de securitate europene și euro-atlantice, precum și «consolidarea rolului statului român de generator de securitate și factor de stabilitate pe plan subregional și continental». În acest context, unul din mijloacele importante de realizare îl constituie disponibilitatea și hotărârea cu care statul român participă la operațiile militare altele decât războiul inițiate de comunitatea internațională, fundamentându-și în această idee un set de principii de participare cu încărcătură tradițională, dar și politică, ce își găsește rădăcinile în toate documentele ce reglementează activitatea instituției militare.”
Mircea Mîndru, Lumea între războiul rece și pacea fierbinte, Editura Expert, București, 2000, pp. 106-107.
„Opinăm că una din modalitățile principale de asigurare a intereselor naționale o reprezintă integrarea deplină în structurile economice, politice și de securitate europene și euro-atlantice, precum și «consolidarea rolului statului român de generator de securitate și factor de stabilitate pe plan subregional și continental». În acest context, unul din mijloacele importante de realizare îl constituie disponibilitatea și hotărârea cu care statul român participă la acest fel de operații, inițiate de comunitatea internațională, fundamentându-și în această idee un set de principii de participare cu încărcătură tradițională, dar și politică, ce își găsește rădăcinile în toate documentele ce reglementează activitatea instituției militare.”
Fragment din teza de doctorat a Ciucanezului, Dimensiunea angajării armatei României în operațiuni întrunite multinaționale, p.68.
Forțele BINELUI
Cartile se scriu din carti. Doar noutatile care justifica premiul Nobel sint inedite. In rest, orice carte de matematica poate fi un plagiat, ca formulele matematice sint vechi de cind….
Importanta este o noua interpretare, o noua abordare a ideilor. Nu justific copierea cuvint cu cuvint a ideilor, dar reinterpretarea lor poate fi originala. Citi autori folosesc in studiile lor ideile/studiile lui Freud, viziunile lui Nitche, parerile lui Schopenhauer? Insasi documentarea din diversi autori poate fi considerata un efort intelectual. Nu-l scuz pe Ciuca, insa cred ca nu s-au inventat multe lucruri noi „explozive” care sa aduca o lucrare la nivelul celor din inceput de secol 20. Ioan Aurel Pop, presedintele Academiei Romane spunea ca lucrarea lui de doctorat a durat 12 ani iar ca rezultat au fost 2 volume memorabile de istorie medievala. E un altfel de studiu, unul pentru o viata de cercetator.
Acum lucrarile sint sinteze de lucrari, nu desoperiri personale.
Fiecare crede cum este interesul lui de a aprecia. Comunismul , de exemplu, va fi interpretat si reinterpretat in varii forme de catre diverse viziuni in diferite lucrari, chiar daca nu ne place tuturor. Va rog sa ma iertati, ma opres aici…
Dane, ești total pe lângă subiect.
1. Ce-i aia „noutățile sînt inedite”? Orice noutate este inedită.
2. Ciucă n-a scris o carte de matematică în care să folosească tabla înmulțirii, care rămâne așa cum a fost dintotdeauna.
3. „Cărțile se scriu din cărți”, ne spui tu, înțeleptule. Numai că aici e vorba despre o teză de doctorat, nu despre o carte oarecare. Se vede treaba că habar n-ai care sunt cerințele pentru realizarea unei teze de doctorat.
4. „Importantă este o nouă interpretare, o nouă abordare a ideilor.” Ce vorbești? Adică e OK să copiezi o pagină întreagă dintr-un alt autor, fără să pui textul preluat între ghilimele, fără să dai o notă de subsol și fără să menționezi măcar de unde ai luat textul? Și după ce ai copiat cuvânt cu cuvânt o pagină întreagă, să adaugi la începutul textului „opinăm că”. Asta e o nouă interpretare, o nouă abordare a ideilor? Îți spun eu că tot un plagiat ordinar rămâne și „autorul” tot plagiator se numește.
5. Nu justifici copierea cuvânt cu cuvânt a ideilor? Ba chiar asta faci și găsești și o justificare pentru plagiatorul Ciucă: „reinterpretarealor poate fi originală”. E adevărat că o reinterpretare a unei idei poate fi originală, dar nu e cazul în teza lui Ciucă. Plagiatorul ăsta a copiat cuvânt cu cuvânt din lucrările altor autori, fără să reinterpreteze nimic. Teza lui e un plagiat grosolan. Garantat 100%.