În 8 ianuarie, consilierii județeni sunt chemați în ședință extraordinară pentru a vota un proiect de hotărâre privind solicitarea punerii la dispoziția Consiliului Județean Maramureș a unui teren pentru amenajarea unei platforme de stocare temporară a deșeurilor.
Mai precis, CJ va solicita Consiliului Local Șomcuta Mare să pună la dispoziție un teren, pentru o perioadă de trei ani, care va fi utilizat ca platformă de stocare temporară a deșeurilor.
”Art.1. Se solicită Consiliului Local al Orașului Șomcuta Mare punerea la dispoziția Consiliului Județean Maramureș, pentru o perioadă de 3 ani, a unui teren în suprafață de minim 30.000 mp, din CF nr. 53188 Șomcuta Mare și cale de acces, teren proprietatea Orașului Șomcuta Mare.
Art.2. Terenul prevăzut la art. 1 va fi utilizat pentru amenajarea unei Platforme de stocare temporară a deșeurilor, până la finalizarea depozitului conform din cadrul Proiectului Fazarea proiectului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Maramureș.
Art.3. Județul Maramureș, prin Consiliul Județean Maramureș va asigura realizarea în regim de urgență a obiectivului de interes public județean prevăzut la art. 2 din prezenta hotărâre”, se precizează în proiectul de hotărâre.
Această soluție temporară este provocată în primul rând din cauza nefinalizării depozitului ecologic de la Fărcașa.
”Necesitatea apelării la această soluție tranzitorie vine ca urmare a situațiilor neprevăzute apărute pe șantierul de la Sârbi-Fărcașa (alunecări de teren), unde au fost nevoie de lucrări suplimentare pentru stabilizarea terenului și pentru punerea în siguranță a amplasamentului, precum și sistarea activități de depozitare a deșeurilor pe depozitele neconforme conform calendarului stabilit prin HG 349/2005 (ultimele depozite au sistat activitatea de depozitare la
data de 16 iulie 2017).
După sistarea depozitării deșeurilor pe depozite neconforme și închiderea acestora, stocarea deșeurilor municipale în județul Maramureș s-a făcut pe două platforme temporare. Conform legislației în vigoare cele 2 platforme au ajuns la capacitate și autorizația de mediu a expirat (depozitarea temporară a deșeurilor pe amplasament doar pentru maxim 1 an pentru deșeurile care urmează a fi eliminate) şi (maxim 3 ani pentru deșeurile care urmează a fi
tratate sau valorificate);
Conștienți de necesitatea asigurării și furnizării continue a serviciului de salubrizare, s-a luat măsura pentru soluționarea depozitării temporare a deșeurilor colectate din unitățile administrative din județ până la asigurarea condițiilor de operaționalizare a depozitului conform din cadrul CMID Sârbi”, se precizează și în raportul de specialitate de la baza proiectului.
Vlad HERMAN