GRIJĂ LA SOARE – Cancerul de piele, mare problemă în Maramureș

Ad imageAd image

Cancerul colorectal a dat cei mai mulți bolnavi de cancer în județ anul trecut, cu 174 de cazuri noi luate în evidență, potrivit statisticilor aferente anului trecut ale Direcției de Sănătate Publică a județului Maramureș. Urmează cancerul bronhopulmonar, cu 135 de noi cazuri, cancerul de sân la femei -128 de noi cazuri, cancer de piele au fost 126 de cazuri, respectiv cancer la prostată – 102 cazuri.

Același raport al DSP Maramureș ne arată însă că cei mai mulți bolnavi de cancer rămași în evidență sunt la cancerul de piele, cu 1883 bolnavi, urmat de cancer de sân cu 1810 bolnavi, cancerul colorectal, cu 1439 cazuri sau cancerul de col uterin, cu 1488 de bolnavi. Anul trecut am avut 1349 de noi cazuri de cancer luate în evidență, cu mențiunea că vorbim de bolnavi de cancer aflați în evidența cabinetului județean de oncologie.

„Expunerea la soare favorizează aceste tipuri de cancere. Foarte mulți pacienți nu știu să se autoprotejeze, din păcate. Mulți nu realizează că este o problemă și nu vin la medic. Personal am văzut caz care încerca să cumpere din farmacii diverse unguente ca să ,,vindece doar o rană mică care tot apare”. O leziune care nu se vindecă ar trebui să dea de gândit, o aluniță care își schimbă aspectul. Leziuni sau formațiuni cu prurit persistent, formațiuni ce se dezvoltă pe piele ce produc durere, secreții, sangerări. Factori de risc sunt expunerea la soare excesivă, ultraviolete fără protecție, arsurile solare, persoane care iau anumite medicamente care cresc sensibilitatea pielii. Inclusiv expunerea la solar frecventă poate crea un factor de risc, mai ales la persoane cu multiple alunițe sau cu istoric familial de cancere de piele”, ne spune Adriana H, medic de familie.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu