Preotul Grigore Lutai, din comuna Sapanta, este acuzat ca a taiat, in numele bisericii, padurea unui localnic. Ion Stan, din localitate, a detinut, in urma unei mosteniri, o suprafata de 5.700 mp de teren impadurit. La inceputul anilor 2000, acestuia i s-a eliberat titlu de proprietate pe terenul respectiv si a fost pus in posesie.
Conform declaratiilor localnicului, cativa ani mai tarziu, la dispozitia preotului din localitate, padurea a fost taiata in intregime. Nimic nu a stat in calea securilor, nici macar sesizarile depuse de Ion Stan la Politia din localitate si la Ocolul Silvic Sighetu Marmatiei. Ba, din contra. Organele legii au dispus masura interdictiei fata de Ion Stan de a intra pe propriul teren si de a se atinge de arborii taiati de Lutai.
„Au taiat prima data cativa copaci, iar dupa aceea, au mai mers o tura. A doua oara, am fost prezent acolo. Erau si mai multi jandarmi. Mi-au spus ca au primit dispozitie sa ma rupa in bataie. Lemnele au ajuns la o fabrica din Sighet”, declara Stan.
In schimb, preotul Grigore Lutai spune ca habar nu are de acuzatiile care i se aduc si de vreo interventie a sa pentru taierea padurii. „Nici nu stiu. Sa nu-mi ajute Dumnezeu. Nici nu am visat asa ceva. Is povesti. Noi nu am taiat din padurea nimanui nici un lemn. Raman asa ca si cum as fi Regele Mihai”, spune Lutai.
Regele Mihai sau nu, Lutai ramane un personaj controversat. Acuzele la adresa sa se leaga de disparitia padurilor, a rocilor din carierele de piatra, de influentarea autoritatilor locale si a organelor de cercetare penala.
Ion Stan, cel a carui padure a disparut fara urma, spune ca singura sansa pentru recuperarea prejudiciului creat si tragerea la raspundere a vinovatilor este o actiune in justitie. Insa, pentru aceasta, pensia sa de 500 lei vechi (inca neafectata de reducerile anuntate de Guvern) reprezinta mult prea putin pentru a se „legiui” cu Lutai.
Ciprian DRAGOS