UPDATE: Grevă în școlile din Maramureș: Ce spun oficialii din învățământ (VIDEO)

Ad imageAd image

Marți e a doua zi de grevă generală în școlile din țară, cât și în cele din Maramureș. După prima zi, aproximativ 90% din profesori au decis să se alăture grevei, deși inițial era vorba de un procent mai mic – 74%.

Sindicaliștii spun că greva nu a apărut peste noapte și că sunt deschiși la negocieri.

”Această grevă nu a apărut peste noapte, a apărut ca urmare a unui șir de evenimente sindicale. La nivel județean am pichetat Prefectura de trei ori, de asemenea, în țară, în special la București au avut loc pichetări la Palatul Parlamentului și la Guvern și toate acestea în urma unor negocieri eșuate.

Noi am avut în urma referendumului un procent de 74,14%, iar în urma centralizării pe care am făcut-o ieri, să știți că procentul a crescut, suntem între 85 și 90%. Mai sunt câțiva colegi care încă n-au aderat la grevă, noi sperăm să ni se alăture și aceștia. S-a vorbit și de extreme, de înghețarea anului școlar, de repetarea, tot felul de scenarii pe care nu ni le dorim.

Deocamdată avem părinții marea majoritate de partea noastră, sperăm să nu se ajungă la acele scenarii sumbre și, în orice caz, nu depinde de noi, noi suntem deschiși la negocieri”, a declarat Ioana Petreuș, președintele Sindicatului Liber din Învățământ Maramureș.

Oficialii de la Inspectoratul Școlar susțin că respectă decizia celor care au decis intrarea în grevă, dar că speră ca problema să fie rezolvată cât mai repede.

”Nu este un moment fericit pentru educația din România, sindicatele, colegii au decis acest lucru, le respectăm voința. Acum sper ca părțile implicate să aibă discuții și problema să fie rezolvată cât se poate de repede. Inspectoratul Școlar a ales să mențină o linie cât se poate de neutră, am îndemnat la calm, am cerut directorilor să fie responsabili și să gestioneze cât se poate de bine această situație, să aibă o comunicare permamentă cu părinții.

Nu a fost un mesaj prin care am cerut să rămână copiii acasă, din contră, am spus că elevii pot să vină la școală, dar în același timp am informat despre condițiile reale din școală: câți profesori pot să-i supravegheze, cât personal nedidactic pot să întrețină spațiile școlare, dacă avem cantină, dacă avem transport școlar. Analiza și hotărârea de a trimite sau nu copilul la școală aparține părintelui”, a spus Mihai Pop, inspectorul școlar general.

Prin unitățile de învățământ e liniște, așa cum e și cazul Colegiului Național ”Mihai Eminescu” Baia Mare, unde puțini elevi au fost prezenți marți. Unii dintre ei doar pentru pregătiri în contextul examenului de bacalaureat.

”În Colegiul Eminescu sunt în grevă toate cadrele didactice cu excepția a șase dintre ele, tot personalul didactic auxiliar și nedidactic. Ieri n-am avut niciun copil în școală, azi avem puțini copii, care sunt supravegheați de către cadrele didactice care nu sunt în grevă, iar la cererea unor copii de clasa a 12-a și la dorința unor profesori care predau la clasa a 12-a se mai fac și puține pregătiri pentru BAC. Dacă elevii vor, nu-i putem lăsa. În rest așteptăm să vedem cum se va soluționa, fiindcă clasele a 12-a ar trebui să termine săptămâna viitoare”, ne-a declarat Marius Crăciun, directorul Colegiului Național Mihai Eminescu.

Detalii în video.

Vlad HERMAN

Video: Călin OȘAN

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu