Greco-catolicii din Sapanta cer evacuarea Bisericii Ortodoxe – 40 de ortodocsi au venit la tribunal sa-si apere biserica

Ad imageAd image

Vineri, la Tribunalul Maramures, a avut loc cel de-al 11-lea termen in cazul bisericii din Sapanta, inceput acum un an. Cei 10 greco-catolici din Sapanta cer biserica ortodoxa, si implicit Cimitirul Vesel, pe motiv ca ar fi al lor. Aproximativ 40 de persoane, din cei 3.200 de ortodocsi ai comunei, impreuna cu preotul Iustin Lutai, au fost prezenti la Tribunal in incercarea de a-si apara biserica. Preotul Lutai e convins ca judecatorii vor da o decizie favorabila in acest caz.

„Cei 10 greco-catolicii din Sapanta doresc evacuarea ortodocsilor din biserica, in jur de 3000, pe motiv ca biserica ar fi apartinut lor. Vaticanul nu a donat terenul si nici nu a investit vreun ban in constructia bisericii, in 1886, si nici nu are acte sa probeze ca ar fi dat vreun ban. Biserica a fost construita de ortodocsii din sat si, dupa 1948, cand a fost preluata de Biserica Ortodoxa, si pana astazi, s-au facut investitii de 43 de miliarde de lei vechi. Ei au prezentat martori care au spus ca n-am investit nimic, dar noi avem vreo 20 de dosare care atesta faptul ca noi am investit in biserica, din bani guvernamentali si bani proveniti din veniturile bisericii prin donatiile oamenilor.

Noi am venit sa tragem un semnal de alarma autoritatilor, factorilor politici si judecatorilor, pentru ca cine ar lua o decizie defavorabila Bisericii Ortodoxe, ar trebui sa-si asume o mare responsabilitate, pentru ca Sapanta a fost un factor de risc si dupa anii 90. Daca noi pierdem, ei trebuie sa ne dea noua 43 de miliarde. Cred cu certitudine ca vom castiga, pentru ca avem acte doveditoare in acest sens”, a declarat pentru ZiarMaramures.ro, Iustin Lutai, preotul din Sapanta.

Unul dintre cetatenii prezenti la tribunal spune ca ortodcsii din comuna au construit biserica care exista si azi.

„Ne-au dat in judecata pentru evacuarea bisericii. Sunt 10 greco-caolici in Sapanta, iar noi 3.200, si ne poarta pe drumuri pentru ca vor sa ne ia biserica si averea pe motiv ca ar fi a lor. Noi am avut biserica din lemn ca in tot Maramuresul, dar in ziua de Paste a anului 1840 greco-catolicii au aprins-o, crezand ca va disparea si Ortodoxia, dupa care sapantenii ortodocsi au construit o biserica din piatra, pe care sa n-o mai aprinda nimeni”, a afirmat un cetatean din Sapanta.

Vlad HERMAN

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu