Grecia limiteaza la cel mult trei ani dreptul de azil pentru migranti

Ad imageAd image

Dreptul de azil va fi acordat refugiatilor in Grecia pentru cel mult trei ani si va fi reversibil, a anuntat ministrul grec pentru migratie, Notis Mitarachi, a carui tara se confrunta cu sosirea a zeci de mii de refugiati, transmite AFP, informeaza AGERPRES.

Statutul de refugiat va putea fi retras in functie de evolutia situatiei in tara de origine a beneficiarului, a precizat oficialul grec in declaratiile sale publicate duminica de cotidianul To Vima. ”Dreptul de azil pe care-l acordam are o durata de trei ani, nu una nedefinita. Daca situatia se schimba in tara de origine a solicitantului, dreptul de azil nu poate fi reinnoit”, a mentionat ministrul grec.

”Este greu de integrat populatii diferite”, a explicat el, adaugand ca problema repatrierii refugiatilor a caror cerere de azil a fost respinsa va fi discutata in martie la nivel european.

Confruntat cu numarul foarte mare al migrantilor care debarca in insulele grecesti venind dinspre Turcia, guvernul de la Atena condus de Kyriakos Mitsotakis a adoptat o lege care scurteaza termenele pentru examinarea cererilor de azil, astfel incat migrantii care nu se califica pentru statutul de solicitant de azil sa poata fi expulzati catre tarile lor de origine sau catre Turcia vecina.

In luna ianuarie, Ministerul grec al Apararii a lansat o licitatie pentru instalarea unor ”sisteme de protectie flotante” in Marea Egee, pentru a limita afluxul de migranti veniti dinspre Turcia, proiect criticat de opozitie si de ONG-uri.

Ministrul Notis Mitarachi a spus despre acest sistem ca va fi testat si va fi implementat doar daca i se va dovedi eficacitatea.

In prezent peste 36.000 de migranti sunt gazduiti in conditii precare in taberele suprapopulate din insulele grecesti, a caror capacitate maxima este de 6.200 de persoane. De la inceputul valului migrator din 2015, Grecia a acordat azil unui numar de circa 40.000 de migranti, alte circa 87.000 de cereri de azil fiind in curs de examinare.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu