Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat vineri, la Focşani, în cadrul unei conferinţe de presă, că începând cu anul 2025, sistemul de monitorizare al agresorilor cu brăţară electronică folosit va fi operaţional în toată ţara, putând fi extins şi pentru alte tipuri de infracţiuni, nu doar pentru cazurile de violenţă domestică, informează AGERPRES.
„De la 1 ianuarie anul acesta, am extins proiectul pilot la încă 20 de judeţe, iar din 2025 acest proces de monitorizare a agresorilor va fi operaţional în toată ţara. Sigur că eu ca ministru al Justiţiei sunt foarte preocupată să avem acest sistem de monitorizare şi pentru combaterea fenomenului fugarilor. Guvernul va aloca resurse financiare şi va face achiziţia acestui sistem electronic de monitorizare, astfel încât condamnaţii să poată fi monitorizaţi electronic, astfel încât să nu ajungă să aibă statutul de fugari. Astăzi, când vorbesc cu dumneavoastră, proiectul de lege pe care Ministerul Justiţiei l-a iniţiat referitor la extinderea ordinului de protecţie la toate cazurile de violenţă şi la toate tipurile de agresori, deci repet, nu doar în cazul violenţei domestice şi nu doar în cazul membrilor de familie, este la vot final şi sper eu că până la finalul lunii februarie să avem această lege votată în Parlamentul României”, a declarat Alina Gorghiu.
În Vrancea, judeţ pilot în acest program de monitorizare a agresorilor cu brăţară electronică, anul trecut au fost montate peste o sută de astfel de dispozitive.
„Judeţul Vrancea nu este deloc ferit de acest fenomen al violenţei domestice. E în creştere fenomenul violenţei şi rog autorităţile, rog instituţiile, rog societatea civilă să fie mult mai implicate în diminuarea acestui fenomen. Avem soluţii de combatere, ştiţi că există acea monitorizare cu brăţară electronică a agresorilor, iar Vrancea este acel judeţ care face parte din proiectul pilot. Anul trecut, în 2023, au fost montate 108 brăţări electronice şi tot în 2023, la nivelul judeţului Vrancea au fost trimise 335 de ordine de protecţie provizorie din care 128 au fost transformate în ordine de protecţie. Asta înseamnă că agresorii şi partea de violenţă domestică este în creştere raportându-ne la cifrele anterioare”, a menţionat ministrul Gorghiu.
Ea a făcut apel către victimele violenţei domestice să sesizeze organele abilitate pentru orice faptă de violenţă.
„Pandemia a dus la o creştere foarte mare a cazurilor pe violenţă. E de la sine înţeles, s-a stat mult în casă, a fost o presiune destul de mare, există o creştere a fenomenului. Dar, în acelaşi timp, şi victimele au început să sesizeze mai mult instituţiile statului referitor la infracţiunile pe care le suportă. Dacă mi-aş permite un apel către femei în general, că ele sunt în principal victimele violenţei domestice, şi nu numai, le-aş ruga să îndrăznească să sesizeze organele abilitate cu orice faptă de violenţă”, a subliniat ministrul Justiţiei.