GAZE NATURALE – Fonduri europene și pentru rețelele din Maramureș

Ad imageAd image

Rețelele de gaz din județul Maramureș, aflate sub atenția companiei Delgaz Grid, parte a grupului E.ON în România, vor fi modernizate cu ajutorul banilor europeni. Compania are în plan atragerea, în următorii ani, a 700 de milioane de euro din fonduri europene, la care se vor adăuga aproximativ 1,5 miliarde de euro din surse proprii, pentru finanțarea unui amplu program de investiții în modernizarea, extinderea, automatizarea și digitalizarea rețelelor de electricitate și gaze naturale.

„Pentru acest an compania a bugetat un plan de investiții record, de peste 185 de milioane de euro (920 milioane lei), din surse proprii și din fonduri europene, cu 36% mai mari față de cele de anul trecut. Aceste investiții sunt cele mai mari din ultimii 18 ani, de la intrarea pe piața din România, ridicând la circa 1,6 miliarde de euro valoarea totală a investițiilor în rețele.

Totodată, compania și-a menținut angajamentele și a derulat investiții din surse proprii în valoare de circa 265 milioane de euro (aprox. 1,3 miliarde de lei) în anii 2021-2022, cu prețul unor eforturi semnificative. Rețelele de distribuție, atât cele de gaze naturale, cât și cele de energie electrică, au nevoie de investiții de ordinul miliardelor de euro până în 2030, pentru a-și aduce performanța și adecvarea la standardele Green Deal și Fit for 55.

Pentru că toate aceste noi surse de energie regenerabilă trebuie conectate la rețele, este nevoie de întărirea acestora, având în vedere creșterea exponențială a numărului celor interesați să devină prosumatori sau să dezvolte capacități de generare. De exemplu, de la doar 67 de prosumatori conectați la rețeaua Delgaz Grid la sfârșitul anului 2020, am ajuns la 5.500 în doar doi ani. Iar estimările arată că, până la sfârșitul acestui an, vom avea racordați cel puțin 10.000 de prosumatori. Dar fără investiții în rețeaua electrică, consumatorii nu vor avea energie ieftină și de calitate!”, arată compania amintită.

Maramureșenii trebuie să știe că prioritățile de investiții se îndreaptă și spre înlocuirea rețelelor vechi, din anii ‘70, dar și a infrastructurii din anii ‘90 care a fost construită, din păcate, nu întotdeauna la cea mai bună calitate.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu