GAZ ȘI CURENT – Cu cât vor scădea facturile de la 1 februarie

Ad imageAd image

Facturile de gaz și curent au ajuns să sperie românii. Deja pe rețelele de socializare au început să apară fel de fel de glume, cu oameni care au ajuns în stradă din cauză că nu au avut bani să plătească gazul sau curentul. Dasr dincolo de glume, prețurile au explodat în ultimele luni în România. S-a scumpit motorina, benzina, gazul, curentul, pâinea, tot ce ai nevoie pentru a trăi decent.

Astăzi oficialii de la București au aprobat, în ședința de Guvern, ordonanţa de urgenţă prin care începând cu data de 1 februarie se fac anumite modificări în ajutorul oamenilor: „Practic, pentru toți consumatorii casnici, pentru toți românii care dețin o locuință scade plafonul de la 1 leu pe kW la 80 de bani pe kW pentru energie electrică și de la 37 de bani pe kW la 31 de bani pe kW, indiferent cât consumă. Dacă, în plus față de acest lucru, consumă 500 kW lunar și 300 de metri cubi lunar, atunci beneficiază de o compensare suplimentară și, practic, vor plătit 68 de bani pentru energia electrică și circa 22 de bani pentru gazele naturale – aici vorbim de toate taxele, toate taxele incluse”.

„În plus, față de categoriile care erau înainte în lege, spitale, școli, grădinițe, universități, ONG-uri, am introdus, am lărgit această schemă pentru, practic, aproape toţi consumatorii non casnici – şi aici mă refer la absolut toţi consumatorii non casnici, cu excepţia celor care au beneficiat, marilor consumatori de energie electrică care au beneficiat de Ordonanţa 81, pe o schemă de ajutor de stat aprobată de Comisia Europeană, o schemă în care numai anul trecut am plătit 130 de milioane de euro şi pentru ei suntem în discuţii cu Comisia Europeană să reînnoim această schemă. CET-urile nu beneficiază de acest preţ plafonat, pentru că în această Lege 259, de aprobare a Ordonanţei, au o schemă de ajutor”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Acesta a mai adăugat că „fhx avem o plajă foarte mare de consumatori non casnici acolo unde prețul este plafonat la 1 leu pe kW la energia electrică şi la 37 de bani pe kW la gazele naturale. În plus faţă de acest lucru, am dat posibilitatea Autorităţii pentru Protecţia Consumatorului să facă verificările pe text de lege specializat şi să poată aplica amenzi de până la 200.000 de lei pentru încălcarea prevederilor acestei legi, pentru, practic, neaplicarea plafoanelor şi a compensărilor din lege. Rămâne în continuare prevederea prin care furnizorii sunt obligaţi să refacă toate facturile, deci asta nu a rămas, rămâne această prevedere, ei sunt obligaţi să refacă absolut toate facturile care le-au emis fără aplicarea prevederilor legii prezente”.

Ministrul a și dat un exemplu: „Cineva care consuma 500 kW, să zicem, cineva care consuma 500 kW înainte de a crește acest plafon, plătea un leu pe kilowatt, deci plătea 500 de lei; acum, dacă i se scade plafonul, odată este 80 de bani și se mai aplică și… pentru că se încadrează în plaja de consum, i se mai aplică și acel discount, plătește 68 de bani; 68 de bani înmulțit cu 500, plătește undeva la 300 și ceva de lei. Deci, o scădere de la 500 la 300 și ceva de lei pentru 500 de kilowați”.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu