Foto | Furtunile și ploile torențiale au produs pagube în mai multe localități maramureșene

Ad imageAd image

În ultima perioadă în Maramureș s-au înregistrat precipitații abundente, grindină și instabilitate atmosferică accentuată, care au dus la formarea de torenți pe versanți și la creșterea nivelurilor cursurilor de apă. S-au depășit pragurile de precipitații la stațiile hidrometrice Vadu Izei, Baia Sprie, Sighetu Marmației, Bistra, Baia Borșa, Săcel, Bușag și Răzoare.

Potrivit CJSU Maramureș, pompierii au intervenit pentru degajarea unor elemente desprinse de rafalele de vânt de pe acoperișurile unor imobile din Baia Mare. De asemenea, s-a intervenit pentru degajarea crengilor rupte de vânt.

Pompierii împreună cu o echipă de la societatea Electrica au intervenit pentru degajarea unui arbore prăbușit pe rețelele de alimentare cu energie electrică în localitatea Satulung. S-a acționat și pentru evacuarea apelor dintr-o gospodărie afectată de scurgerile de pe versanți.

În orașul Șomcuta Mare torenții formați în urma precipitațiilor abundente au inundat patru gospodării. Pompierii militari au evacuat cu pompele apa din gospodăriile inundate, din patru subsoluri și două curți.

Conform sursei citate, echipe ale societății Electrica s-au deplasat în toate zonele afectate din județ pentru remedierea defecțiunilor. Și la această oră echipele de intervenție ale societății Electrica sunt în teren și lucrează pentru alimentarea cu energie electrică a consumatorilor.

Precipitațiile abundente au contribuit la formarea de scurgeri de pe versanți care au transportat aluviuni și au afectat, conform rapoartelor operative primite până în prezent de CJSU, patru gospodării și patru anexe în localitatea Săliștea de Sus și alte patru anexe gospodărești și beciuri în orașul Borșa.

Debitele și nivelurile crescute ale unor cursuri de apă necadastrate nu au putut fi preluate de rețelele de canalizare,  iar apa s-a revărsat și a avariat două punți pietonale. Au fost afectate de inundații 31,2 km de străzi, 0,80 km de drumuri forestiere și agricole, dar și 0,40 hectare de teren arabil.

Serviciile voluntare pentru situații de urgență au acționat pentru eliminarea efectelor negative produse de fenomenele hidrometeorologice periculoase la nivelul unităților administrativ-teritoriale. La Vadu Izei s-a intervenit pentru degajarea unui arbore prăbușit de rafalele de vânt în zona podului peste râul Iza.

După primirea rapoartelor din județ vor fi constituite comisii mixte care se vor deplasa în teren și vor evalua pagubele produse. Situația centralizată a pagubelor va fi transmisă ulterior ministerelor de resort.

Distribuie articolul
SCHI - SNOWIN FEST ȘUIOR 2025
Adaugă un comentariu