Franţa susţine lansarea unui fond european de salvare, ca răspuns la criza economică provocată de pandemia de coronavirus, care să fie finanţat prin emiterea de obligaţiuni comune, dar care ar avea o durată limitată la cinci sau zece ani, a declarat miercuri ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire pentru cotidianul „Financial Times”, transmite AFP, informează AGERPRES.
„Ne gândim la un fond care ar fi limitat în timp cu posibilitatea de a se îndatora ca răspuns pe termen lung la criză. Este absolut crucial să ţinem uşa deschisă pentru instrumente pe termen lung care să ne permită să facem situaţiei economice de după criză”, a declarat Bruno Le Maire pentru cotidianul financiar britanic.
Bruno Le Maire a subliniat că ideea unui fond diferă de propunerea lansată de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron privind emiterea de „corona-obligaţiuni” sau „euro-obligaţiuni” comune, o propunere care a fost sprijinită de unele state din zona euro dar respinsă de altele precum Germania sau Olanda.
„Nu ar trebui să obsedaţi de cuvinte precum „corona-obligaţiuni” sau „euro-obligaţiuni”. Ar trebui să fim obsedaţi de necesitatea de a avea un instrument puternic care să ne ofere o relansare economică după criză. O soluţie ar putea fi să avem un fond pe cinci sau zece ani, un interval de timp limitat, şi cu posibilitatea de a avea datorii comune dar numai în cadrul acelui fond. Aceasta ar putea fi o soluţie mai acceptabilă pentru alte ţări „, a adăugat Bruno Le Maire.
Săptămâna trecută, nouă state europene, în frunte cu Franţa şi Italia, au făcut un apel pentru lansarea unui împrumut comun la nivelul întregi Uniuni Europene pentru a face faţă coronavirusului, aşa-numitele „corona-obligaţiuni”. Această propunere a pus presiune pe Germania, ţară care se opune orice mutualizări a datoriilor în zona euro dar care s-a declarat gata să dea dovadă de solidaritate europeană.
Bruno Le Maire a precizat că „dacă este dificil pentru mult state membre să se gândească la posibilitatea de a face un împrumut comun în cadrul bugetului multianual al UE, haideţi să ne gândim la aceiaşi posibilitate dar în afara cadrului financiar multianual şi pentru o perioadă limitată de timp cu un accent clar pe relansarea economică după pandemie” a spus Le Maire.
Potrivit „Financial Times”, fondul propus de Franţa ar putea să completeze bugetul UE şi ar f gestionat de Comisia Europeană şi nu de Mecanismul European de Stabilitate (MES). Acesta din urmă dispune de 410 miliarde euro şi poate oferi împrumuturi cu dobânzi reduse statelor membre care au nevoie de credite, în schimbul unor condiţii precise precum adoptarea de reforme pe piaţa muncii sau îndeplinirea unor obiective bugetare.