Direcția Silvică Maramureș are o rețea vastă de drumuri forestiere care însumează peste 1500 km. În ultimii ani au fost demarate lucrări de modernizare a acestor drumuri forestiere, sursele de finanțare fiind diverse. Aceste drumuri însă sunt și supravegheate video.
„Drumurile forestiere sunt căi de transport tehnologic, de utilitate privată, utilizate pentru gospodărirea pădurilor, desfășurarea activităților de vanătoare și pescuit sportiv, intervenții în caz de avarii, calamități sau dezastre, fiind închise circulației publice, cu execepția activităților sportive, de recreere și turism. În Maramureș, Direcția Silvică are o rețea de 1481 km de rețea de drumuri forestiere.
În ultimii 4 ani s-au recepționat 36,16 km de refacere de drumuri forestiere, cu o valoare a investițiilor de peste 13 milioane de lei, aproximativ 2,5 milioane de euro. Aceste lucrări sunt absolut necesare pentru a scoate masa lemnoasă aferentă drumurilor forestiere. Aceste drumuri sunt reparate din această cauză. Pană la finele lunii septembrie au fost alocați peste 961.000 lei în întreținerea acestor drumuri”, arată Mihai Leșan, purtătorul de cuvant al Direcției Silvice.
În 2022 și anii care urmează, spun oficialii Direcției Silvice, sunt în proiectare 63 km de drumuri forestiere. Maramureșenii trebuie să știe că accesul pe aceste drumuri se face pedestru sau cu bicicleta, deci fără mașini sau motociclete. Decat dacă există acordul proprietarului.
„Din cei 67 de km pe care îi avem în proiectare, 8 km sunt drumuri noi. Aceste drumuri le facem pentru că avem nevoie să exploatăm masă lemnoasă din zone care nu sunt accesibile. Deocamdată suntem în analiză cu privire la achiziționarea de camere video la joncțiunile drumurilor forestiere cu drumurile județene, naționale sau comunale și principalele noduri rutiere. Se poate verifica oricand transportul de masă lemnoasă, ceea ce este foarte important”, a continuat Leșan.
Dragoș HOJDA