Și Maramureșul, la fel ca alte județe din țară, se confruntă cu o criză de forță de muncă calificată. Și este din ce în ce mai evident acest lucru, angajatorii reușind să găsească tot mai greu oameni calificați. Pe de altă parte, Oana Oșanu, directorul AJOFM Maramureș, spune că de la începutul anului au fost peste 80 de ocupații noi reglementate în Codul Muncii.
Au apărut meserii noi precum manager de Securitate în IT, dezvoltator de sisteme, expert în criminalistică digitală, expert în securitatea cibernetică, designer jocuri digitale, inginer de date complexe, manager de conținut web, manager Tik Tok sau proiectant de sisteme informatice.
“Evident că știm cu toții că ne confruntăm cu deficit de forță de muncă. Mediul de afaceri ne transmite mesaje în acest sens și unele dezechilibre ale pieței de muncă au fost semnalate în urmă cu mult timp în urmă. Cererea de muncă excede forța de muncă și lucrătorii sunt insuficienți în raport cu necesitățile economiei, ca și număr, dar și calificări. Deficitul va afecta tot mai mult mediul de afaceri. El se resimte în mod special în industria prelucrătoare, care se dezvoltă din ce în ce mai mult, construcții, agricultură, turism și IT.
Specialiștii din IT în continuare migrează către alte orașe din Romania, dar și către alte state, dacă vorbim de migrație externă. Și aici vorbim de tendințele demografice nefavorabile, migrația externă masivă a forței de muncă calificată, rata ridicată de inactivitate, mobilitatea geografică redusă a forței de muncă, discrepanțe cantitative și calitative, nevoi ale pieței muncii”, a spus Oana Oșanu.
Vorbim de deficit cantitativ, dar și calitativ, și anume lipsa de calificări sau ocupații, lucrătorii nemaiavând competențe necesare, cerute de angajatori.
Dragoș HOJDA