Ulterior achizitionarii blocului Horea 46 A, de catre Primaria Baia Mare de la Liviu Chira, cu suma de 544 mii euro, consilierul local Vasile Vlasin a depus un denunt penal impotriva unui autor necunoscut, atragand atentia asupra faptului ca exista posibilitatea ca bugetul local sa fi fost prejudiciat cu 400 mii euro.
Perspectiva dosarului aflat pe masa de lucru a procurorilor DNA le-a dat unora din executivul Primariei fiori pe coloana vertebrala, motivandu-i a incerca sa justifice „o afacere atat de proasta” pentru Municipiu.
Una dintre solutiile gasite pentru a masca adevaratele tranzactii aflate in spatele achizitionarii blocului Horea 46 A a fost aceea a unei oferte de cumparare venite din partea unei societati comerciale din Baia Mare, care propunea in pret cu putin peste cel la care il vanduse Liviu Chira. Ideea acestei oferte era de a justifica pretul de 544 mii euro stabilit in urma negocierilor cu neproprietarul Chira.
Numai ca solutia a avut menirea de a arata niste jocuri de culise. Din stenogramele de sedinta pastrate de la intalnirea Consiliului Local din data de 31 octombrie 2006, reiese modul in care mai multi liberali au abordat problema. Consilierul Radu Stef a sustinut ca nu conteaza prea mult daca se voteaza sau nu. Ceea ce indica faptul ca interesul major era pentru prezentarea ofertei, indiferent de hotararea alesilor locali.
Apoi, mai mult decat ciudat, primarul Cristian Anghel afirma la un moment dat ca el nu este de acord cu vanzarea blocului care tocmai fusese achizitionat. Ori tocmai el fusese cel care initiase proiectul de hotarare. Asa cum remarca Dumitru Matei, Anghel nu era de acord cu proiectul pe care tocmai el il promovase.
Dupa indelungi discutii, alesii locali au votat. Iar proiectul a cazut. De atunci, oferta nu a fost reiterata niciodata. Totul s-a lasat balta. Proiectul de hotarare nu a mai prezentat nicio relevanta. De ce? Pentru ca era o simpla justificare.
Si acum, oferta. Ea a fost depusa de SC Pomona Grup SRL. Deloc intamplator, aceasta este firma afaceristului Calin Petrusca, printre altele, fin de cununie al lui Cristian Anghel. Oferta este aproape ridicola. Suma propusa este de 550 mii euro (o aproximare halucinanta), cu doar 5.500 euro mai mult decat pretul de achizitie.
S-a argumentat ca pretul de 544 mii euro a fost dat si de boom-ul pietei imobiliare. Culmea este ca in decurs de cateva luni (din iulie, pana in octombrie 2006), pretul imobilului Horea 46 A a crestut cu doar 1%.
Proiectul promovat de Cristian Anghel, dar cu care el nu a fost de acord, a fost respins, in final, de consilierii locali.
Mai jos, fragment din stenogramele sedintei de Consiliu Local Baia Mare, din 31 octombrie 2006, asa cum au fost ele redactate de functionarii Primariei Baia Mare.
„P R O C E S V E R B A L
Incheiat cu ocazia sedintei ordinare a Consiliului local Baia Mare, din data de 31 octombrie 2006
Presedinte de sedinta – dl. consilier Dolha Mircea
Sunt prezenti 22 de consilieri.
Dl. primar – Stimati colegi, ar trebui sa mai discutam asupra acestui aspect pentru ca, intre timp, au aparut si nouatati, noutati pe care dvs. le-ati aflat din diverse surse de informatii, le-ati comentat in fel si chip. Au aparut tot felul de nouatati care au tot felul de modalitati de exprimare si mai ales de interpretare. Doresc sa va spun ca sunt dator sa prezint in Consiliul Local o oferta de cumparare pentru acest imobil. Rugamintea mea este sa va ganditi si sa analizati aceasta oferta, pana la pretul de 550 mii Euro + TVA.
Dl. pres. – D-le primar, la inceput, v-am intrebat daca mai aveti de adaugat ceva la capitolul Diverse. Nu ati mentionat nimic si nu pot sa o iau in considerare.
Dl. primar – Este in legatura cu Horea 46, nu am discutat un alt subiect.
Dl. pres. – Este in legatura cu Horea 46, dar este cu totul si cu totul alt proiect.
Dl. primar – Vorbim de Horea 46. A criticat Prefectura Horea 46, eu am venit in completare cu aceasta oferta.
Dl. Stef – D-le presedinte, supuneti la vot.
Dl. pres. – Supunem la vot daca introducem pe Ordinea de zi acest punct.
Dl. primar – Trebuie sa vedem care este opinia Consiliului. Trebuie sa o discutati acuma ca sa am o anumita linie de actiune ulterioara.
D-na Bolos – Vreau sa va intreb daca firma care a depus oferta de cumparare a depus o scrisoare de garantie? Acea firma trebuie sa aiba si bani.
Dl. pres. – Dl. primar, va rog frumos sa cititi oferta. Nu are rost sa supunem la vot pentru ca oricum aveti majoritatea.
Dl. primar – Eu nu doresc sa va supun la vot nimic, doresc sa va informez despre aceasta oferta si dvs. sa comentati asupra ei. Dvs. decideti ce cale urmam in continuare. Este o oferta intrata ieri la Registratura.
Dl. Vlasin – Numai pana in 10 a lunii se primesc actele pentru sedinta.
Dl. primar – Este adresa cu nr. 25665, din 30.X.2006, prin care firma Pomona Grup SRL se adreseaza Consiliului local Baia Mare, nu catre primarul Cristian Anghel.
Dl. Vlasin – Nu ne faceti o copie la fiecare dintre noi?
Dl. primar – O sa va facem dupa aceea.
Dl. primar citeste oferta, material anexat la prezentul proces verbal si care face parte integranta din acesta.
Dl. primar – Este inregistrata si la Patrimoniu.
Dl. pres. – Am considerat ca nu este necesar sa o mai supunem la vot si am introdus-o pe Ordinea de zi. Nu este un proiect de hotarare intocmit.
Dl. primar – Eu am intocmit un proiect de hotarare, dar el nu a fost trecut prin comisii.
Dl. Stef – Care este proiectul de hot.?
Dl. primar – O sa vi-l citesc,.
Dl. primar citeste proiectul de hot.
Dl. Pop Stefan – Problema este cat se poate de serioasa. Noi, in prima faza, am votat oportunitatea cumpararii acestui bloc. Noi sustinem si astazi aceasta oportunitate. Astazi, daca se pune problema vanzarii acestui bloc, noi vom vota “pentru”, in conditia in care cel care va cumpara blocul, in urmatorii 5 ani de zile nu ne va crea probleme cu cei care locuiesc acolo, iar, in conditia in care de maine este proprietar, sa mentina chiria la cuantumul care este astazi. In conditia in care maine luam banii pe acest bloc, pana in primavara, sa gasim un teren unde, cu acesti bani sa putem construi un bloc pentru cei cu protectie sociala.
Dl. pres. – Dl. Pop Stefan, deja avem alte locatii pe care le-am identificat si le vom face.
Dl. primar – Eu nu doresc sa influentez opinia dvs. Doresc sa va spun un singur lucru. Desi am elaborat acest proiect de hotarare , opinia mea personala sau parerea mea este ca eu nu voi fi de acord cu vanzarea acestui bloc pentru ca sunt convins ca problemele sociale care au primat intotdeauna vor ramane in atentia dvs. si ca toata si ca tot ce s-a facut pana acum se va clarifica si ca toate vor iesi la iveala in adevarul si realitatea lor.
Dl. Matei – Nu-l inteleg pe dl. primar cum poate sa promoveze un proiect de hot. cu care nu este de acord. Inseamna ca, daca nu este de acord, nu si-l insuseste. Sa preia un consilier liberal aceasta initiativa, sa-l supuna la vot fiindca noi vom vota cu dl. primar.
Dl. Stef – Il preiau eu. Imi insusesc eu acest proiect si-l sustin in fata Consiliului Local.
Dl. Matei – Dupa ce l-a preluat dl. Radu Stef, noi aici discutam pe oportunitate. Dvs. ne spuneti, si noi vedem daca il votam.
Dl. Stef – D-lor consilieri, dvs. cunoasteti motivele pentru care Consiliul Local a hotarat cumpararea acelui imobil. Anterior acestei cumpararii, in urma cu doi ani, s-a cumparat tot in zona respectiva unul sau doua imobile tot cu aceasta destinatie. S-au refacut aproape in totalitate si s-a respectat destinatia.
In cursul acestui an s-au ivit probleme de ordin social si multe persoane care nu au avut posibilitatea de a inchiria locuinte s-au prezentat in fata executivului si au solicitat sa se faca demersuri pentru achizitionarea unui imobil pentru locuinte cu caracter social. Atunci, Consiliul Local a inteles sa achizitioneze cu aceasta destinatie respectivul imobil.
Au fost discutii ulterioare in legatura cu TVA-ul: se plateste sau nu se plateste. De aceasta data, ma bazez ca pretul pe metru patrat a acestui imobil este de 250.000 Euro. Am votat cu totii. Dupa aceasta, s-a apreciat ca pretul este mult prea mare fata de suma de 150.000 Euro, pretul cu care a fost achizitionat acest bloc de la Cuprom, de catre AF Chira. Urmare acestui fapt, au fost sesizate organele de urmarire penala, raportat la faptul ca diferenta de vanzare-cumparare de 150.000 Euro fata de 550.000-544.000 Euro este foarte mare si, prin aceasta, s-a creat un avantaj vanzatorului.
Daca se face cesiunea, din punctul meu de vedere, si este posibil sa se faca, fiindca pozitia dvs. este de a respinge acest proiect de hotarare, este dreptul dvs. sa o faceti cum a fost si dreptul dvs. de a vota cumpararea la pretul prezentat de catre comisia de negociere in Consiliul Local.
Argumentele dvs. vor fi ca este necesar sa se mentina aceasta cumparare si sa ramana in proprietatea noastra cu destinatia pe care am stabilit-o. Puteti sa votati si asa, dar pentru a dezamorsa situatia existenta sustin acest proiect fiindca s-a facut o oferta si cesiunea se poate aproba. Urmeaza sa votati fiecare cum il lasa constiinta.
Dl. Stef – Dvs. puteti admite sau respinge.
Dl. Metes – Va puneti viza de legalitate doamna secretar?
Dl. Vlasin – Profitul va fi mai mare.
Dl. Matei – E cesiune nu vindem. Eu va spun ca nu e pregatita aceasta chestiune; stabiliti o sedinta extraordinara si discutam atunci. Va trebuie un referat de specialitate sa vedem oportunitatea, convocati o sedinta de indata maine, poimaine si o pregatiti, ca lumea, d-na Brad zice ca nu stie daca va pune viza de legalitate.
Dl. Stef – Este doar un vot de principiu, daca 2/3 din consilieri sunt de acord, trece.
Dl. Metes – Domnule avocat, acum nu putem supune acest proiect fiindca nu e semnat de legalitate, puneti-va in ordine, chestiunea este daca avem dreptul sa vindem, blocul. Se face vanzarea din patrimoniu. Trebuie sa se faca prin licitatie.
Dl. Stef – Vanzarea e una, cesiunea e alta. Sa vedem pretul pietei acesta a fost cumparat cu 544 euro. Trebuie expertiza din punctul meu de vedere. Nu ne trebuie viza de legalitate dvs. votati oportunitatea.. Pentru a trece acest proiect trebuie 2/3 din consilieri, daca nu trece, nu trece.
Dl. Pop Stefan – Sa fim in clar cu voturile, am votat o data oportunitatea azi vom vota vanzarea sau cesionarea, am pus conditia sa fie pastrat 3, 4 ani aceasta structura sociala. Vanzarea sau cesiunea pentru ca si maine se intampla acelasi lucru, daca noul proprietar le spune ca trebuie sa paraseasca locatia ce facem?
Dl Niculescu – Propun pentru viitor 800. Trebuie sa parcurgem urmatoarele. Asta e conjunctura, avem 3 invinuiti, un inculpat, restul suntem faptuitori, sa nu ne ascundem. Inca nici o persoana nu a fost condamnata penal fiecare are dreptul la aparare. Daca va aduceti aminte a fost la fel cu Golf Park, tot pe aceiasi filiera s-a mers ca si cu blocul Horea 46 A noi am votat. Atunci oportunitatea, daca nu e oportun nu are rost sa avansam.
Dvs. ati votat fara viza de legalitate. Dvs. votati pe oportunitate. Acei consilieri nu au capacitatea de analizare care au cerut legalitate. Nu acesta este argumentul, este o frica de a discuta cu cartile pe fata. Eu doresc sa vedem daca in momentul de fata avem nevoie de acele locuinte sau nu daca nu avem nevoie, sa facem o sedinta extraordinara, in care toate comisiile sa-si spuna cuvantul, daca nu avem nevoie am terminat problema.
Oportunitatea este mesajul pe care il dam noi azi. In sedinta anterioare cand s-a pus problema doar un grup de consilieri au votat impotriva acelor oameni, demersul nostru nu are legatura cu cel judiciar. Cum ne raportam la o problema sociala dorim sa consolidam pozitia noastra.
Dl. presedinte – Eu m-am simtit vizat, nu cred ca, colegii mei se retrag de la vot, ne intereseaza soarta acelor oameni, de aceia am facut acea comisie, am incercat sa aducem acel imobil in patrimoniul nostru la un pret mai bun.
Dl. Niculescu – Consiliul Local a luat si alte blocuri, cu o valorare de piata poate de doua ori mai mare, aceste elemente nu au fost discutate niciodata si le consider legale pe acel motiv de echitate.
Dl. presedinte – Daca am cumparat scump sau ieftin, vor decide organele abilitate care sunt deja sesizate si nu mi-e frica eu am incercat sa lamuresc situatia. .
Dl. Matei – Acest oras functioneaza pe intelegerile politice din 2004, aveti nevoie de 2/3 din consilieri, sunt 16 consilieri in momentul de fata cu care s-au facut intelegerile. Supuneti la vot.
Dl. Stef – V-am cerut vot de principiu am inteles argumentele dvs. Poate veti respinge sau veti aproba este treaba dvs.
Dl. Matei – Nu votam proiectul de hotarare ci avizul de principiu.
Dl. primar – Nu ati fost atenti am fost scurt la inceput, doresc sa va exprimati opinia nu v-am cerut sa aprobati un proiect de hotarare. As dori sa stiu daca urmam aceasta cale sau nu.
Dl. Micle – Problema este acea de a pastra acest bloc si nevoile sociale. Eu voi vota impotriva solicitarii care a fost depusa la Consiliul Local.
D-na secretar – In legatura cu ce v-a spuns dl. Tagarlas, vreau sa va stiti ca daca nu vizez de legalitate, va asumati dvs. si legalitatea. Ori de cate ori am facut refuz de viza, s-a intors inapoi de la Prefectura, daca discutati oportunitatea e treaba dvs. Si o cesiune inseamna tot o instrainare. Si e tot problema de licitatie.
Dl. presedinte – Supun la vot avizul de principiu al dl. Radu Stef de instrainare a blocului Horea 46 A.
2 voturi pentru
12 voturi impotriva
8 abtineri
Dl. Vlasin – Supuneti la vot proiectul de hotarare.
Dl. presedinte – Domnule Stef, il retrageti acest proiect sau il supun la vot?
Dl. Stef – Nu il retrag.
Dl. presedinte – Cine este pentru vanzarea acestui bloc?
Pentru: 2 voturi – dl. Stef Radu , Pop Stefan
Impotriva: 12 voturi
Abineri: 7 voturi – Metes Alexandru, Hofer Gabriela, Maris Marcel, Vlasin Vasile, Onet Vlad, Bolos Floare, Pop George
Se respinge p.h. de vanzare bloc Horea 46A”
Si respins a fost.
Ciprian DRAGOS