O serie de descoperiri recente – distrugeri provocate de o bomba din Al Doilea Razboi Mondial, componente din azbest si efecte nefaste ale poluarii – au determinat o crestere a facturii emise pentru lucrarile de restaurare a Big Ben, ce ar trebui sa redea splendoarea de odinioara a emblematicului turn londonez, supus unor lucrari de renovare si reconditionare in ultimii doi ani, informeaza AFP, transmite AGERPRES.
Costul renovarii Turnului Elizabeth (denumirea sa oficiala, n.r.) , care adaposteste un clopot si celebrul orologiu londonez, va ajunge la aproape 80 de milioane de lire sterline (95 de milioane de euro), a anuntat joi Parlamentul britanic.
Dupa ce a avut deja nevoie de o suplimentare de 32 de milioane de lire sterline (38 de milioane de euro) in 2017, restaurarea turnului are de acum nevoie de inca 19 milioane de lire sterline (22 de milioane de euro) pentru a fi finalizata.
Restaurarea Big Ben „se dovedeste a fi mai complexa decat anticipam”, a declarat intr-un comunicat Ian Ailes, directorul general al Camerei Comunelor.
In pofida acestor costuri suplimentare, care vor trebui sa fie aprobate de biroul celor doua camere ale Parlamentului britanic, redeschiderea pentru public a celebrului turn londonez, ce are o inaltime de 96 de metri, a ramas programata pentru anul 2021.
Lucrarile constau in repararea cadranului si a mecanismului intern al orologiului, a fisurilor din zidaria turnului si in eliminarea coroziunii de pe acoperis, dar includ si restaurarea bordurii din jurul cadranului, pentru a-i reda culoarea sa originala din secolul al XIX-lea.
Acest edificiu conceput in stil neo-gotic de arhitectul Augustus Pugin si finalizat in 1856 a avut mult de suferit de pe urma trecerii timpului si este inclinat in prezent cu 46 de centimetri in raport cu axa verticala.
In pofida tentativelor celor mai inflacarati sustinatori ai Brexitului care doreau sa il auda batand pentru a marca iesirea oficiala a Marii Britanii din Uniunea Europeana, Big Ben a ramas tacut in noaptea de 31 ianuarie spre 1 februarie.
In schimb, o imagine cu celebrul Big Ben a fost proiectata pe fatada cladirii de la Downing Street Nr. 10, resedinta prim-ministrilor britanici, insotita de inregistrarea audio a sunetelor produse de clopotul amplasat in varful acestui turn.