Factură mai mică la curent dacă folosești corect mașina de spălat. Reguli de știut

De când cu facturile mari la curent și gaz, românii au devenit mai atenți la modul cum utilizează anumite lucruri prin casă. Iar adevărul este că se poate face economie serioasă la curent electric dacă ai grijă la modul cum folosești aparatele din bucătărie și nu numai.

Se știe că maşina de spălat, cu sau fără uscător încorporat, este unul dintre cei mai mari consumatori de energie dintr-o locuință, iar în funcție de clasa de eficiență energetică şi de programele de spălare folosite, mașina de spălat consumă între 0,6 și 0,9 kWh per ciclu de spălare. Pentru uscătoare, consumul poate fi între 1 și 3 kWh per încărcare. Asta înseamnă că mai bine de 10% din consumul de energie electrică care se regăseşte în factura noastră este generat de maşina de spălat şi de uscătorul de rufe.

„Utilizând corect mașina de spălat și ciclurile de uscare de două ori pe săptămână poţi economisi, folosind aceste reguli, circa 200 kWh anual, adică echivalentul a minimum 160 de lei. Spală întotdeauna cu încărcătura completă și nu pe jumătate. Evită însă supraîncărcarea maşinii, întrucât efectul va fi nedorit – creşte consumul de energie, renunță la programul de prespălare, foloseşte apa la 30°C în loc de 40°C, deoarece detergentul este eficient şi la această temperatură. Circa 90% din energia utilizată de maşina de spălat este consumată pentru încălzirea apei.

Alege programul ECO, acesta folosește mai puțină apă și doar jumătate din energia necesară unui program normal, curăță regulat filtrul de scame, dacă este înfundat apa nu se scurge corect, scoate rufele din mașină cât mai repede după terminarea programului, centrifugarea antișifonare va consuma energie în plus, alege centrifugarea hainelor în maşina de spălat şi apoi foloseşte programul ECO al uscătorului de rufe, achiziționează separat uscătorul de rufe. Aparatele cu uscător încorporat folosesc mai multă apă și consumă dublul timpului pentru uscare într-un ciclu complet, respectiv când vremea permite, usucă hainele în aer liber”, arată cei de la E-on.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu