Avem sute de maramureșeni care lucrează într-un mediu care le poate pune în pericol sănătatea. Una din activitățile desfășurate de DSP Maramureș anul trecut a fost și cea privitoare la protejarea sănătăţii şi prevenirea îmbolnăvirilor în expunerea la radiaţii ionizante şi neionizante (expunerea profesională la radiaţii ionizante şi neionizante).
„În colaborare cu Laboratorul Igiena Radiaţiilor din DSP Maramures, s-a monitorizat expunerea profesională la radiații ionizante a lucrătorilor. S-au centralizat datele privind evidenţa expuşilor profesional la radiaţii ionizante din judeţ, respectiv numărul persoanelor expuse profesional la radiaţii ionizante, clasificarea expuşilor pe tipuri de practici radiologice, clasificarea pe profesii conform COR, datele medicale ale lucrătorilor expuşi (prin medicii de medicina munci abilitaţi şi prin cabinetele medicale abilitate în supravegherea stării de sănătate a personalului expus profesional la radiaţii ionizante). În județul Maramureș s-a constituit o bază judeţeană cu un total de 305 persoane expuse profesional la radiaţii ionizante (surse deschise şi închise) angajați în unități din domeniile medical, în vederea supravegherii condiţiilor de muncă ale acestora și a efectelor asupra sănătății lucrătorilor pe termen lung. Nu a fost identificat nici un caz de supraexpunere la radiații ionizante în județul Maramureș”, se arată într-un raport al Direcției de Sănătate Publică Maramureș.
Radiațiile ionizante pot crea probleme de sănătate serioase. Doze mari de radiații ionizante la ochi pot produce cataractă, prin acumularea de iod radioactiv poate apărea risc cancerigen (glanda tiroidă), la plămani, prin inhalare de material radioactiv poate apărea risc de malignizare, dozele mari pot produce arsuri și eritem pe piele.
Autoritățile spun că expunerea la o doză foarte mare de radiaţii poate conduce în scurt timp la arsuri ale pielii, stări de vomă şi hemoragii interne. Expunerea îndelungată la doze mai mici de radiaţii poate cauza apariţia cu întârziere a cancerului şi posibil a unor boli ereditare, lucru constatat în special la supravieţuitorii bombardamentelor de la Hiroshima şi Nagasaki.
Dragoș HOJDA