Maramureșul trebuie să își protejeze pădurile virgine. Codrii Seculari de la Strâmbu Băiuț trebuie puși în valoare și trebuie avut grijă de ei. Cei de la WWF Romania spun că această pădure virgină nu este doar o lecție vie despre ecologie sau silvicultură, ci și o lecție despre normalitate. De altfel la Sighet avem și o expoziție legată de aceste păduri virgine care au fost descoperite la Strâmbu Băiuț.
„Pădurile virgine sunt ultimele ecosisteme forestiere în care natura supravieţuieste în forma sa pură, fără a fi afectată semnificativ de intervenția omului. În pădurea virgină arborii mor de bătrânețe, cad, se rup sau se usucă pe picior, iar lemnul mort rămâne acolo, hrănind ecosistemul pentru generațiile viitoare. În pădurea virgină trăiesc arbori de toate vârstele, de la sămânța abia încolțită, la cei care au atins limita fiziologică, asemenea unei comunități – copii, părinți și bătrâni care se sprijină reciproc, dând curs unei vieți armonioase și sănătoase. Codrii Seculari de la Strambu Băiuț adăpostesc ecosisteme forestiere virgine/cvasivirgine primare cu amestecuri de molid-brad-fag aflate într-un stadiu de echilibru dinamic, cu structuri complexe, pluriene cu exemplare care ating limita fiziologică. Sunt eșantioane ale habitatelor naturale existente în regiune cu valoare de model primar, unice în zona Munţilor Carpaţi.
Aria naturală protejată Codrii Seculari de la Strâmbu Băiuţ este recunoscuta la nivel national si international, fiind Sit de Importanţă Comunitară (2962 ha), pădure nominalizată ca parte a patrimoniului natural universal UNESCO (598,14 ha). În Maramureş avem o „civilizaţie a lemnului”, si este de la sine înțeles că istoria, filosofia de viaţă, cultura şi tradiţiile maramureşene sunt indisolubil legate de pădurea care le adăposteşte”, susține WWF Romania.
Maramureșenii trebuie să știe că în România, WWF România lucrează din anul 2006 pentru protejarea mediului sălbatic din Munții Carpați și din lungul Dunării: arii protejate, păduri, specii emblematice (ursi, zimbri, sturioni). La toate acestea se adaugă stimularea tranziției spre economia verde și un program de educație de mediu adresat tinerilor. Lucrãm cu oamenii pentru oameni si pentru natura si ne dorim sa lasam o moștenire de biodiversitate și resurse pentru generațiile de mâine.
În Maramures protejăm cele mai valoroase păduri pentru ca padurea înseamnă mai mult decât lemnul pe care îl produce, menținem conectivitatea habitatelor pentru fauna salbatica din Maramureș, protejand coridoarele ecologice, sprijinim localnicii pentru obtinerea beneficiilor economice bazate pe utilizarea durabila a resurselor naturale (ecoturism, valorificarea produselor din agricultura traditionala), stabilim parteneriate, plainificăm și dezvoltăm actiuni strategice pentru îmbunătățirea protecției și conservării Patrimoniului Natural Protejat al județului Maramureș”, concluzionează WWF Romania.
FOTO WWF Romania
Dragoș HOJDA