În urma colaborării dintre Muzeul Olteniei – Secția de Etnografie și Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, expoziția itinerantă ”Maria Tănase – o legendă adevărată” a ajuns pe meleaguri maramureșene, fiind vernisată joi, 5 mai, de la ora 15.00, în Clădirea Pavilionară.
”Expoziția își propune să surprindă ipostaze din viaţa, preocupările culturale, umane şi sociale ale Mariei Tănase, ce transpar din piesele de port popular deținute în cadrul Colecției Maria Tănase, documente, fotografii, scrisori, tablouri și alte obiecte personale.
În cadrul expoziției temporare vor putea fi admirate piese de valoare din colecția personală a artistei Maria Tănase, pe care, „Indiferent unde o ascultăm…ea înseamnă România, pentru că a reușit să ducă acel tip de valoare autentică. Maria Tănase a fost un mesager, a fost o MĂIASTRĂ. Ea a fost trup și suflet. În sine era un patrimoniu.” (Doina Ișfănoni)
La vernisaj ne va fi alături Maria – Casandra Hauși, băimăreanca zămislită, crescută și educată într-o familie de artiști. A prins de la bătrânii locurilor meşteşugul fără vârstă al „Horilor în grumaz”- „Horea Lungă”. Cel mai apropiat și drag exemplu este rapsodul Nicolae Pițiș din Țara Lăpuşului, iar în anul 2009, artista a câștigat Marele Premiu și Trofeul Festivalului „Maria Tănase”.
Despre Maria Tănase și festivalul la care a fost laureată, băimăreanca mărturisește: „Maria Tănase a rămas vie în inimile noastre pentru că a avut curajul să fie ea însăşi. A fost prezentă în timpul ei, și de aceea e prezentă și azi. O mai auzim. O mai ascultăm. Ea marchează şi aminteşte de o perioadă a istoriei noastre…”, au scris reprezentanții Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș înaintea evenimentului de joi.
În cadrul evenimentului a vorbit Florin Ridiche, manager al Muzeului Olteniei din Craiova, dar și managerul Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Monica Mare. Detalii în video.
ZiarMM
Video: Călin OȘAN