Exponatul săptămânii la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș: Cahla decorată cu motive heraldice, descoperită în Baia Mare

Ad imageAd image

Este vorba despre un fragment a unei cahle plăci nesmălţuită, de culoare cărămizie, descoperit cu ocazia lucrărilor de consolidare și restaurare efectuate în anii 2003-2004 la clădirea din Piața Libertății nr. 15 din Baia Mare, cunoscută sub numele de Casa Lendvay. Aceasta are un chenar simplu, în relief, lat de 0,7 cm, toată imaginea fiind încadrată de două chenare succesive. Lățimea fragmentului este de 13 cm, iar lungimea de 14,6 cm. Pe verso se păstrează o parte din piciorul tronconic.

Pe fragmentul păstrat se poate observa un leu încoronat care stă ridicat pe cele două labe din spate, cu celelalte două ținând o coroană. Leul este redat din profil, fiind vizibil numai unul dintre ochi și o singură ureche. Din gură îi iese limba, iar coada este ridicată drept, puțin ondulată. Pe partea lipsă a cahlei era reprezentat un alt leu identic cu acesta, imaginea completă a cahlei fiind cea a doi lei afrontați care țineau o coroană. Coroana din capul leului are terminațiile sale de formă sferică, în timp ce terminațiile coroanei pe care o țin leii sunt redate sub forma unor crini stilizați. În partea de sus a cahlei sunt redate niște triunghiuri, iar în partea de jos, sub coroană, este redat încă un element care nu poate fi identificat.

Cahla de față nu are nici o analogie printre alte cahle-plăci, însă reprezentările de lei sunt printre cele mai des folosite în steme, leul fiind considerat simbolul vigilenței, puterii, generozității.

Reprezentarea a doi lei în poziție rampantă care țin o coroană este foarte răspândită pe tot parcursul Evului Mediu, astfel cahla se datează probabil undeva în a doua jumătate a secolului al XVI-lea și în prima jumătate a secolului al XVII-lea. Posibil ca motivul leului rampant să fi intrat în ornamentica din Transilvania și datorită faptului că era întâlnit pe blazonul lui Sigismund Luxemburg.

Bibliografie: Raul Cardoș, Cahle descoperite la Casa Lendvay din Baia Mare, în Marmatia 8/1, 2005, 355-373.

 Raul Cardoș, muzeograf
Foto: Zamfir Șomcutean, conservator
Gavril Moldovan, desenator

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu