Membrii Executivului se vor reuni, luni, in sedinta pentru a adopta forma finala a Legii-cadru a salarizarii personalului bugetar si a Legii de aplicare a Legii-cadru in anul 2011, urmand sa depuna proiectele la Parlament pentru asumarea raspunderii, dupa cum a precizat, miercurea trecuta, purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.
Ministrul Muncii, Ioan Botis, a declarat, saptamana trecuta, ca Executivul va elabora in fiecare an o lege de aplicare a Legii-cadru de salarizare.
‘Vom elabora in fiecare an o lege de aplicare a Legii-cadru de salarizare. in acest context, avem doua legi pe care ni le vom asuma, este vorba de legea-cadru, cea care stabileste pasii, obiectivele generale pe urmatorii ani in ceea ce priveste salarizarea personalului din sectorul public si al doilea lucru, extrem de important, legea de punere in aplicare a acestei Legi-cadru, lege care se va vota pentru fiecare an’, a explicat ministrul Muncii.
El a precizat ca Executivul va adopta, luni, forma finala a Legii-cadru a salarizarii personalului bugetar si a Legii de aplicare a Legii-cadru in anul 2011, urmand ca apoi sa depuna proiectele la Parlament.
‘In strategia fiscal-bugetara 2011-2012, noi definim foarte clar componenta salariala pe care o sa prindem in fiecare an pentru plata personalului din sectorul bugetar. Pentru anul 2011 se vor face reincadrari pe functii, astfel incat fiecare persoana din sectorul bugetar va fi reincadrata pe o functie’, a mai spus Botis.
Salariile de baza in sectorul public vor creste in 2011 cu 15 la suta, dar raportate la nivelul diminuat, din luna octombrie 2010, potrivit proiectului legii salarizarii unitare.
‘In anul 2011, cuantumul brut al salariilor de baza/ soldelor de functie/ salariilor de functie/ indemnizatiilor lunare de incadrare, inclusiv sporuri, indemnizatii, precum si al altor drepturi in lei sau in valuta ale personalului platit din fonduri publice, aflat in plata la 1 octombrie 2010, se majoreaza cu 15%. Cuantumul brut al drepturilor prevazute se va stabili in anul 2011, tinandu-se seama de gradul sau treapta profesionala, vechimea in munca, vechimea in functie sau, dupa caz, in specialitate, dobandite in conditiile legii pana la 31 decembrie 2010. Soldele de grad/ salariile gradului profesional detinut sunt cele avute in luna octombrie 2010, majorate cu procentul de 15%’, precizeaza proiectul de act normativ.
Documentul mentionat prevede ca valoarea de referinta (coeficientul 1) este de 600 de lei, dar in anul 2011 nu se aplica valoarea de referinta si coeficientii de ierarhizare corespunzatori claselor de salarizare prevazuti in anexele la Legea cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice.
Personalul platit din fonduri publice se reincadreaza incepand cu 1 ianuarie 2011, pe clase de salarizare, pe noile functii, gradatii si grade prevazute de legea-cadru, in raport de functia, vechimea, gradul, treapta avute de persoana reincadrata la 31 decembrie 2010.
Sumele corespunzatoare premiului anual pentru 2010 nu se mai acorda incepand cu luna ianuarie 2011, acestea fiind avute in vedere la stabilirea majorarilor salariale care se acorda in anul 2011 personalului din sectorul bugetar.
In anul 2011, munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar incadrat in functii de executie sau de conducere, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, in cadrul schimbului normal de lucru, se va compensa conform Codului Muncii numai cu timp liber corespunzator.
In anul 2011, ordonatorii de credite nu vor acorda premii, precizeaza documentul mentionat.
Incepand cu data intrarii in vigoare a legii salarizarii pe 2011, pentru personalul din cadrul institutiilor care beneficiaza de drepturi banesti acordate din fonduri constituite in urma executarilor silite, conform Codului de Procedura Fiscala, salariile de baza includ nivelul acestor drepturi banesti aferente lunii iunie 2010, pentru fiecare functie publica pe categorii, clase si grade profesionale ori functie contractuala, in functie de nivelul studiilor, pe grade sau trepte profesionale.