EXCLUSIV – Silviu Toma: „Se moare din neștiință”

Ad imageAd image

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Ziarmm.ro, Silviu Toma, unul dintre cei mai cunoscuți instructori BMW din țară, fondatorul școlii de conducere defensivă și sportivă Romania Driving Experience, vorbește despre șoferii din România și cum se comportă ei în trafic. Am mai vorbit despre șoferii de BMW și accidentele rutiere, de ce BMW-ul este asociat cu „cocălarii” și cât de important este pentru un șofer acel curs de conducere defensivă.

„În România, din 2012 încoace, mor cinci oameni pe zi din cauza accidentelor rutiere. Treaba asta se întâmplă constant din 2012 încoace, suntem locul 1 în Europa, la distanță mare de locul 2, a ajuns cumva să pară ceva normal să mori în accident rutier în România, ceea ce mi se pare că este foarte, foarte greșit. Conducerea defensivă se face în primul rând ca să conștientizezi mai bine riscurile la care te expui, te face să înțelegi foarte bine comportamentul mașinii și ce reacție ai tu, când ajungi într-o situație la limită, te învață de fapt, punându-te în niște situații din acestea periculoase, pe un circuit, într-un cadru sigur și controlat, că cel mai bine este să nu ajungi la accident și să anticipezi o astfel de situație. Pur și simplu îți schimbă modul de a gândi atunci când ești la volan pe șosea, deci nu pe un circuit. Șoferii români nu sunt educați deloc, noi nu avem o cultură a noastră, să facem cursuri în primul rând, să mergem la cursuri de condus defensiv sau sportiv, tot ce ține de zona aceasta auto. Și asta în primul rând din cauza faptului că românii se supra-estimează de cele mai multe ori. Cei mai mulți șoferi care aajung la mine la curs, eu le pun o întrebare, și anume pe o scară de la 1 la 10 ce notă își dau, media este nota 8, care înseamnă enorm și când îi pui la prima evitare nu sunt în stare să o facă”, spune Silviu Toma, pentru ziarmm.ro.

Nu puteam să nu vorbim despre românii care-și cumpără mașini puternice, dar nu le pot stăpâni și provoacă de multe accidente rutiere cu urmări dintre cele mai grave: „Mașina puternică la noi îți oferă un statut social, îți oferă acea satisfacție și împlinire că tu ești un om realizat… Chiar și când ești pe stradă, una e când ești într-un Logan la semafor, alta e când ești într-un Lamborghini. Oamenii te privesc altfel, din păcate. În general pentru oameni mașina reprezintă statut social și financiar. Asta cu BMW-ul, că e mașina cocălarului este mai mult un stereotip creat de presă. Acest stereotip creat de presă este cumva fals, pentru că atunci când se întâmplă un accident cu o mașină BMW titlul știrii sună așa: „Șoferul unei mașini BMW…”, dar dacă e orice alt brand ești șoferul unui bolid de lux. Dacă te uiți pe statistici, cei mai indisciplinați șoferi și cei care provoacă cele mai multe accidente la nivel mondial sunt șoferii de AUDI, nu de BMW. Școala BMW este cea mai veche școală de conducere defensivă din lume, care instruiește pe plan mondial cei mai mulți șoferi. Dar oamenii nu știu despre treaba asta. Și și în România, BMW România și rețeaua de dealeri investește enorm în siguranță rutieră și în educație, se fac cursuri, fel de fel de evenimente ș.a.m.d.”.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu