- Publicitate -
Ad imageAd image

EXCLUSIV LITIGII DE MUNCĂ – Rețeta succesului, descoperită de un avocat borșean

Ad imageAd image

Un avocat borșean, Remus Robu, pare să fi descoperit rețeta succesului atunci când vine vorba despre câștigarea unor procese cu angajatorii britanici, dar nu numai. Ultima sa reușită a fost cea în care a obținut despăgubiri de peste cinci milioane de lire sterline pentru un român care a suferit un accident de muncă în urma căruia a rămas imobilizat în scaun cu rotile.

„Problemele cu care vin românii sunt foarte diverse. Vorbim de orice, de la dreptul familiei până la cazuri de accidente de muncă. Eu, în mod normal, mă ocup de cazuri pe civil, specializarea mea fiind pe cazuri din acestea, accidente de muncă/ la locul de muncă. Am cazuri cu mâini rupte, picioare fracturate, căzuți de pe scări, fracturi urâte, căderi de la înălțime, căzut lucruri pe ei, cazuri de fatalități. Am avut șansa să lucrez aici. Eu lucrez în domeniul legal din 1998 aici, inițial am lucrat ca și translator, după care am început să practic eu meseria de avocat. Am echipa mea. Aici vorbim de un sistem care e practicat în SUA, UK, Noua Zeelandă, Australia. În comparație cu legislația europeană sunt niște diferențe aici. Cu Brexit-ul o să fie diferențe din ce în ce mai mari. Provocări pentru toată lumea vor fi. De la 1 ianuarie nu mai avem acel sistem european după care să ne ghidăm, continuăm să respectăm multe din legislația europeană, dar încet, încet lucrurile o să se schimbe”, ne-a spus avocatul Remus Robu.

Un lucru pe care îl cunoșatem cu toții este că mulți români care ajung să lucreze în Marea Britanie, dar nu numai, nu își cunosc drepturile pe care le au.

„Din păcate, românii nu își cunosc drepturile, sau mai bine spus, aș prefera să cunoască ceva mai mult decât este până acum. Pentru că foarte multă lume nu își cunoaște drepturile. Din păcate, da, abia atunci când se întâmplă ceva oamenii se interesează de drepturile pe care le au. Încă se merge pe un concept de genul „nu am nevoie de avocat”, dar asta nu înseamnă că trebuie să fii ignorant la ceea ce se înseamnă legislație, să nu te intereseze ce drepturi ai sau ce obligații. Orice drept vine și cu obligații”, a continuat maramureșeanul.

Întrebat fiind dacă există o rețetă a suucesului în materie de litigii de muncă, acesta spune că nu există așa ceva, câștigarea unui proces cu un angajator nefiind altceva decât multă muncă, răbdare și nervi de oțel.

„Nu cred că există o rețetă a suucesului atunci când vine vorba despre litigii de muncă. Suntem într-un proces în care învățăm fiecare ceva nou, avem și reușite, avem și nereușite. Eu, cu cazul ăsta, (românul care va primi despăgubiri de peste cinci milioane de lire sterline n.red.) mi-am bătut recordul deținut tot de mine, cu un alt caz. Nu a fost o ambiție personală, dar eu zic că e un lucru bun. Trebuie multă muncă, atenție, nervi de fier, e un proces lung și anevoios. Dacă angajatorul spune că un client e vinovat, nu înseamnă că așa și este. Avem un sistem juridic sănătos, se ajunge în instanță ca să se facă dreptate. Am avut cazuri în care clienții spuneau ei de la început că sunt de vină, doar că sunt niște legi, reguli pe care angajatorul trebuie să le respecte, iar când auzi ce s-a întâmplat acolo îți dai seama că lucrurile stau cu totul și cu totul altfel. Nu e vina clientului, dar legal ei nu au avut nicio vină. Încă o dată vin și spun – românii noștri ar trebui să își cunoască drepturile de aici.  Un sfat – Le-aș spune românilor care lucrează în UK să se ferească de accidente, să aibă grijă de sănătatea lor, iar când consideră că nu au condiții de muncă sigure, să vină și să anunțe autoritățile. Să raporteze superiorilor că nu sunt condiții de muncă în siguranță. Sunt șanse de reușită și e mai bine să se raporteze„ a concluzionat avocatul Remus Robu, pentru ziarmm.ro.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu