EXCLUSIV – 11 copii din Maramureș sunt de negăsit de ani de zile

Ad imageAd image

Recent am „sarbatorit” Ziua Internațională a Copilului Dispărut și Exploatat Sexual, ocazie cu care la nivel de județ au fost organizate o serie de activități menite a trage un semnal de alarmă cu privire la dispariția minorilor din familie sau cu privire la abuzuri sexuale la care aceștia sunt supuși de cele mai multe ori chiar de către membrii familiilor din care fac parte.

„La data de 30 mai 2022, totalul minorilor din evidență pentru care se efectuează activități de căutare la nivelul județului Maramureș este de 11. Cea mai veche sesizare existentă în lucru este din anul 2006. În perioada 1 ianuarie -30 mai 2022 au fost înregistrate 84 de sesizări privind minorii dispăruți”, precizează IPJ Maramureș, într-un răspuns transmis Ziarmm.ro.

Printre copiii dați dispăruți se numără și Harda Iuliana Paula, născută în luna iunie 2003. In data de 18.05.2007 a dispărut din parcul Grădina Morii din Municipiul Sighetu Marmației: „Imaginea reprezintă imbătranirea facială digitală a minorei dispărute corespunzătoare varstei de 16 ani”.

Poliția Romană a anunțat că în perioada 30.04.2021 – 20.04.2022, la nivelul Poliției Române, au fost înregistrate 7.577 de sesizări privind disparițiile de copii, în aceste cauze fiind dispusă căutarea, atât la nivel național, cât și la nivel internațional. Dintre aceste sesizări, 259 se refereau la copii cu vârste până la 10 ani, 2.003 cu vârsta cuprinsă între 10-14 ani și 5.315 minori mai mari de 14 ani.

„Majoritatea copiilor dispăruți sunt găsiți de polițiști în primele 24-48 de ore de la primirea sesizării. Astfel, în perioada de referință, au fost rezolvate 7.572 de sesizări. La nivelul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității a fost realizat Studiul privind disparițiile de minori: o viziune tripartită asupra plecărilor voluntare, care a îmbinat analiza statistică a datelor înregistrate la nivelul Direcției de Investigarea a Criminalității, coroborat cu partea de anchetă socială pe bază de interviu, în vederea conturării unei viziuni de interior asupra acestor fapte. În acest sens, au fost realizate interviuri cu reprezentanții tuturor actorilor instituționali implicați în cazuistică: polițiști, lucrători din centrele de ocrotire și protecție, respectiv D.G.A.S.P.C. (psihologi, asistenți maternali, manageri de caz), respectiv minori cu recurență în ceea ce privește părăsirea acestor centre.

Conform studiului menționat, printre cauzele generale care au dus la înregistrarea disparițiilor, se regăsesc: lipsa de atenție sau de interes/neglijare fată de nevoile copilului aflat în dezvoltare, astfel încât copiii se simt nedoriți sau ignorați; lipsa de control a situației școlare a copiilor, în ceea ce privește frecvența la cursuri şi interesul pentru studiu arătat de copii; rigiditatea regulilor de conviețuire, lipsa de comunicare în familie sau în central de ocrotire, modele de comportament disfuncționale receptate, lipsa interesului pentru studii, practicarea cerșetoriei, lipsa de organizare a vieții, rezolvarea conflictuală a diferendelor, antecedente penale ale membrilor familiei, consum frecvent de alcool al unora dintre membrii familiei; starea materială precară, care determină neglijarea funcției de educație a familiei şi plasarea ei la periferia preocupărilor față de copii, spiritul de aventură etc.

În pandemie, prevenirea părăsirii voluntare a domiciliului de către minori a reprezentant un procentaj semnificativ pentru situațiile de consiliere psihologică și juridică oferite de Asociația Telefonul Copilului. 31,25% dintre copiii care au contactat serviciile de consiliere psihologică și juridică oferite de Asociația Telefonul Copilului au menționat părăsirea voluntară a domiciliului drept soluție pentru evadarea din situațiile de neînțelegere cu părinții, iar 19,9% au menționat problemele sentimentale drept justificare pentru gestul lor”, precizează Poliția Romană.

Ar mai fi bine de spus că în România funcționează numărul unic european pentru semnalarea copiilor dispăruți – 116.000, gestionat de Asociația Telefonul Copilului.  Acest număr poate fi folosit pentru semnalarea dispariției unui copil de orice cetățean care se află pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu