EVITARE PROBLEME – Hărțile de Hazard și de Risc la Inundații, avizate în cadrul ședinței Comitetului de Bazin Someș-Tisa

Ad imageAd image

Membrii Comitetului de Bazin Someș-Tisa au avizat săptămana aceasta favorabil Hărțile de Hazard și Risc la Inundații reactualizate din spațiul hidrografic Someș-Tisa, corespunzătoare celui de al II-lea ciclu de implementare al Directivei Inundații 2007/60/CE. Potrivit ABA Somes-Tisa, în cadrul ședinței a fost prezentat întregul proces de realizare, dar și modalitatea de accesare și de consultare a hărților reactualizate, „astfel încât autoritățile publice și cetățenii interesați să le poată vizualiza și utiliza într-un mod cât mai eficient”.

„După avizarea acestora de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și raportarea la Comisia Europeană, Hărțile de Hazard și Risc la Inundații vor fi transmise autorităților județene cu atribuții în domeniul planificării și amenajării teritoriului cât și celor din domeniul gestionării situațiilor de urgență în cazul producerii inundațiilor.
Hărțile de Hazard și Risc la Inundații (HHRI) sunt un instrument esențial care oferă suport în luarea deciziilor privind managementul riscului la inundații. Acestea au fost realizate pentru zonele desemnate ca având un risc potențial semnificativ la inundații (APSFR).

Din evaluarea preliminară, în bazinul hidrografic Someș-Tisa au rezultat 48 de zone cu risc potențial semnificativ clasificate și anume 39 de zone cu risc de inundații tip fluviale – inundațiile pot apărea atunci când creșterea nivelurilor cursurilor de apă provoacă revărsarea apei, 7 zone cu risc de inundații cu caracter tip viitură rapidă (flashfloods) – provocate de ploile torențiale și furtuni, respectiv 2 zone cu risc de inundații de tip pluviale urbane – ploile abundente pot crea astfel de inundații unde solul a fost acoperit de construcții și beton”, precizează ABA Somes-Tisa.

Maramureșenii trebuie să știe că hărțile vor fi redate pe o platformă de sistem de informații geografice (GIS), vor avea o interfață ușor de utilizat „pentru a permite cetățenilor, dar nu numai, să se localizeze pe hărți și să înțeleagă dacă sunt într-una din zonele cu risc potențial semnificativ la inundații și dacă da, care poate fi extinderea și adâncimea apei în acea zonă. De asemenea, utilizatorii vor putea identifica pentru un APSFR specific care ar putea fi pagubele aduse clădirilor, mediului, patrimoniului cultural, activității economice și populației”.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu