- Publicitate -
Ad imageAd image

Eurostat: Romania, cele mai ridicate disparitati intre regiuni

Ad imageAd image
Ad imageAd image

Cele mai ridicate disparitati la nivelul Uniunii Europene, in anul 2018, intre regiunile cu cel mai ridicat si cel mai scazut PIB per capita erau in Romania, iar cele mai reduse, in Finlanda si Portugalia, arata datele prezentate joi de Oficiul European de Statistica (Eurostat), informeaza AGERPRES.

In randul statelor membre cu mai mult de doua regiuni NUTS 2 (Nomenclatorul unitatilor teritoriale de statistica), cele mai ridicate disparitati regionale intre regiunile cu cel mai ridicat si cel mai scazut PIB per capita se afla in Romania (o rata de 3,6), Polonia si Slovacia (ambele cu 3,3), Ungaria (3,2), Irlanda (3,1) si Cehia (3), iar cele mai reduse sunt in Finlanda si Portugalia (ambele cu 1,5), Suedia si Austria (ambele cu 1,7), Danemarca, Spania si Olanda (toate cu 1,9).

In 2018, PIB-ul regional per capita la paritatea puterii de cumparare standard (PPS) varia de la 30% din media Uniunii Europene in Mayotte (o regiune a Frantei de peste mari), la 263% in Luxemburg.

Exista insa diferente considerabile intre statele membre: de la regiunile cu cel mai ridicat PIB regional per capita – Luxemburg (263% din media UE), regiunea Sud din Irlanda (225%), Eastern & Midland din Irlanda (210%), regiunea Bruxelles din Belgia (203%), Hamburg in Germania (197%) si Praga in Cehia (192%), la regiunile cu cel mai scazut PIB regional per capita, respectiv regiunea franceza Mayotte (30% din media UE), Bulgaria: Nord-Vest (34%), Nord-Central (35%) si Sud-Central (36%).

In Romania, Macroregiunea Unu (Nord-Vest si Centru) PIB-ul regional per capita la paritatea puterii de cumparare standard (PPS) era de 62% din media Uniunii Europene, Macroregiunea Doi (Nord-Est si Sud-Est) la 47%, Macroregiunea Trei (Sud – Muntenia si Bucuresti – Ilfov) la 96% si Macroregiunea Patru (Sud-Vest Oltenia si Vest) la 58%.

In 2018, PIB-ul regional per persoana angajata la paritatea puterii de cumparare standard (PPS) varia de la 35% din media UE in Bulgaria (regiunea Sud-Central) la 235% din media UE in regiunea Sud din Irlanda.

De asemenea, in 2018, in randul regiunilor in care PIB per capita este mai ridicat decat PIB-ul per persoana angajata, cele mai mari diferente se observa in Luxemburg (263% din media UE comparat cu 165%), Praga (192% comparat cu 121%) si Budapesta (145% comparat cu 75%).

TAGGED:
Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu