Produsul Intern Brut al zonei euro a inregistrat un avans de 1,2% in 2019, dupa o crestere de 1,8% in anul 2018, si un avans de 2,4% in 2017, potrivit unei estimari preliminare publicate vineri de Eurostat, informeaza AFP, transmite AGERPRES.
Cu toate acestea, cifra comunicata de Eurostat este putin mai optimista decat ultimele prognoze ale Comisiei Europene, care in luna noiembrie a anului trecut miza pe o crestere economica de 1,1% in zona euro in 2019.
In cazul Uniunii Europene, estimarea preliminara a Eurostat arata ca Produsul Intern Brut a inregistrat un avans de 1,4% in 2019, dupa o crestere de 1,9% in 2018. In acest caz, cifra comunicata de Eurostat este identica cu prognozele Comisiei Europene, care in luna noiembrie estima ca PIB-ul UE va creste cu 1,4% in 2019, 2020 si 2021.
Eurostat precizeaza ca in trimestrul patru comparativ cu trimestrul al treilea, Produsul Intern Brut atat in zona euro cat si in UE a crescut cu 0,1%, dupa un avans de 0,3% in trimestrul al treilea in ambele zone.
In ritm anual, trimestrul patru 2019 comparativ cu trimestrul patru 2018, Produsul Intern Brut a inregistrat un avans de 1% in zona euro si unul de 1,1% in UE, in ambele cazuri fiind vorba de cresteri mai mici decat cele inregistrate in trimestrul al treilea.
De asemenea, Eurostat a anuntat vineri ca rata anuala a inflatiei in zona euro a crescut usor, in luna ianuarie 2020, pana la 1,4%, de la un nivel de 1,3% inregistrat in luna decembrie 2019.
Cifra comunicata de Eurostat este in linie cu estimarilor analistilor intervievati de catre furnizorul de servicii financiare Factset. In pofida cresterii din luna ianuarie, inflatia din zona euro este sub obiectivul tinta al Bancii Centrale Europene (BCE), respectiv o crestere a preturilor mai mica, dar apropiata de 2%.
Cresterea inflatiei in zona euro in prima luna a acestui an se explica in principal prin majorarea preturilor la alimente, bauturi alcoolice si tigari, care au inregistrat un avans de 2,2%. Urmeaza preturile la energie, care au inregistrat o crestere de 1,8%, si serviciile, cu un avans de 1,5%.
In schimb, datele Eurostat arata ca inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, a scazut in luna ianuarie pana la 1,1% de la un nivel de 1,3%, in luna decembrie.
Estimarea publicata marti de Eurostat este una preliminara, urmand ca o estimare revizuita, precum si datele privind inflatia in Uniunea Europeana sa fie date publicitatii in data de 21 februarie.