EUROPOL – Poliția Romană operează spălătorii auto ilegale

Ad imageAd image

Nu de puține ori vedem autospecialele de poliție, mai ales cele din mediul rural, că sunt extrem de murdare și ar avea mare nevoie de o spălare. Doar că nu alocă nimeni bani pentru aceste spălări ale autospecialelor de poliție. Sindicalistii de la Europol spun că se știa de la bun început că nu a alocat niciun leu pentru curățarea și igienizarea autospecialelor iar această cheltuială a fost ,,transferată” polițiștilor care trebuie „fie să plătească din banii lor aceste servicii, fie să profite de bunăvoința unor patroni de spălătorii auto”.

„Răspunsul primit la solicitarea noastră nu ne-a surprins deloc si anume: Nicio unitate din țară nu are alocate fonduri bugetare pentru spălatul și igienizatul autospecialelor. Nicio unitate de poliție din țară nu are încheiat vreun contract cu operatori privați de specialitate pentru furnizarea acestui serviciu. Elementul surpriză a venit prin admiterea faptului că unitățile de politie operează spălătorii auto improvizate, care funcționează în spații improprii, cu instalații electrice artizanale nedestinate utilizării în condiții de umezeală, care nu dispun de instalațiile necesare pentru decantarea substanțelor toxice care intră în compoziția detergenților folosiți pentru spălarea autospecialelor și care evident, nu dețin nici autorizație de mediu în acest sens.

În condițiile in care unitățile de politie au în dotare sute de autospeciale, ne întrebăm care este impactul pentru mediu și care este nivelul poluării rezultat de operarea acestor spălătorii auto improvizate. Despre habitaclul acestor autospeciale putem spune, cu certitudine că este un focar de infecție deoarece nicio autospeciala de poliție nu a fost supusă unui proces profesional de igienizare, dezinfectare sau curățare. Ne întrebăm câți polițiști au fost „instruiți” cu privire la modul de operare al echipamentelor electrice, cine răspunde în situația în care un polițist se electrocutează în timp ce își spală autospeciala? Cine răspunde pentru poluarea mediului rezultată ca urmare a spălării a sute de autospeciale cu substanțe chimice, deversate direct în canalizare cu impact devastator asupra mediului înconjurător?

Vedem acest maraton frenetic pentru îmbunătățirea imaginii Politiei Romane, dar nu suntem în stare să alocăm fonduri minimale pentru ca autospecialele de poliție folosite zilnic să nu pună în pericol nici sănătate polițiștilor, dar nici sănătatea persoanelor conduse la sediul poliției, în condițiile în care interiorul acestor autovehicule nu a fost igienizat niciodată. Faptul că instituția profită de bunăvoința polițiștilor care plătesc din contribuția lor aceste servicii, ne demonstrează indiferența manifestată de conducerea MAI care girează în continuare astfel de practici”, spun sindicaliștii de la Europol.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu