- Publicitate -
Ad imageAd image

Europa și-a ratat șansa de a opri valul trei de pandemie

Ad imageAd image
Ad imageAd image

Țările europene au început, rând pe rând, să impună noi restricții pentru a controla răspândirea cazurilor noi de coronavirus, dar mai ales a celor cu noile tulpini care sunt mai contagioase.

Franța a anunțat, joi, noi restricții în 16 regiuni, inclusiv Paris și Nisa. La începutul săptămânii, mari regiuni din Italia, inclusiv Roma și Milano, au intrat, din nou, în carantină, în timp ce toate regiunile din Spania cu excepția Madridului au restricționat călătoriile pe durata vacanței de Paște. Germania a oprit planul de relaxare al restricțiilor, anunțat de Angela Merkel, ca urmare a numărului din ce în ce mai mare de noi cazuri noi de Covid-19.

Criticii spun că noile restricții au venit prea târziu, iar actualele probleme ale Europei sunt cauzate de politicienii prea dornici de a implementa relaxarea regulilor. Răspândirea din ce în ce mai rapidă a virusului pare să fie cauzată de varianta britanică (B.1.1.7). Noile date preliminare publicate în British Medical Journal sugerează că tulpina poate fi totodată mai mortală.

OMS a avertizat despre acest lucru în urmă cu aproape două luni, când s-a dovedit că tulpina britanică circulă în cea mai mare parte a Europei. “Odată ce va deveni dominantă, această tulpină ar putea avea un impact general asupra evoluției pandemiei și va conduce la necesitatea abordării unor măsuri mai restrictive de apărare a sănătății publice”, a declarat atunci Catherine Smallwood.

Situația actuală din Europa reprezintă un semn de avertizare pentru SUA, unde se răspândește aceeași tulpină britanică. Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA a susținut că această variantă va deveni dominantă până la începutul lunii aprilie. “Când vezi un nivel de până la 60 de mii de cazuri pe zi, acela este un moment foarte prost pentru relaxarea restricțiilor. Asta s-a întâmplat în Europa”, a spus doctorul Anthony Fauci pentru CNN, comentând faptul că anumite state din SUA vor și ele să ridice unele restricții.

Experții susțin că deși vaccinarea joacă un rol major în combaterea epidemiei, trebuie să vină mână în mână cu măsurile de siguranță. Numărul cazurilor a crescut cu 10%, la nivel global în ultima săptămână, potrivit ultimului raport al Organizației Mondiale a Sănătății. Numărul deceselor este încă în scădere și a intrat sub 60 de mii săptămânal, pentru prima dată în cinci luni.

Foto ifri.org

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu