- Publicitate -
Ad imageAd image

Erdogan invocă posibilitatea de a respinge acordul cu Finlanda şi Suedia privind NATO dacă nu sunt respectate promisiunile

Ad imageAd image
Ad imageAd image

Acordul semnat cu Finlanda şi Suedia de a renunţa la veto-ul faţă de candidatura lor la NATO nu reprezintă finalul chestiunii şi obligă cele două state nordice să îşi respecte promisiunile, a declarat vineri preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit Reuters, informează AGERPRES.

După mai multe ore de discuţii care au avut loc marţi la Madrid, Erdogan şi liderii finlandez şi suedez au convenit asupra unei serii de măsuri de securitate în schimbul unui sprijin din partea Ankarei, care îşi exprimase îngrijorări legate de terorism şi embargoul asupra armelor.

Vorbind cu presa în timpul zborului de întoarcere de la summitul NATO de la Madrid, Erdogan a spus că nu trebuie să se grăbească ratificarea celor două candidaturi în parlament. Ankara trebuie să vadă mai întâi dacă cele două ţări îşi respectă promisiunile făcute pe baza memorandumului, inclusiv extrădarea suspecţilor căutaţi de Turcia, a spus el.

„Trebuie să se ştie că aceste semnături nu înseamnă că subiectul s-a încheiat. Fără aprobarea parlamentului nostru, (acordul) nu intră în vigoare. Prin urmare, nu e nevoie să ne grăbim”, a spus Erdogan, citat de postul de televiziune NTV.

„Mingea este acum în terenul lor. Suedia şi Finlanda nu sunt membre ale NATO”, a adăugat el.

Întrebat despre extrădarea suspecţilor, Erdogan a spus că, în cazul în care cele două ţări nordice nu trimit respectivele persoane, „atunci vom face tot ce este necesar prin instituţiile şi unităţile noastre”.

În altă ordine de idei, Erdogan a mai declarat că este imposibil să se întâlnească cu premierul elen Kyriakos Mitsotakis până când liderul grec „nu îşi revine”, a mai relatat NTV, în contextul unor noi tensiuni între cele două state vecine, care sunt şi membre ale NATO.

Rivali istorici, Turcia şi Grecia sunt în dispută în legătură cu subiecte precum zborurile, statutul unor insule din Marea Egee, graniţele maritime şi resursele de hidrocarburi din Mediterana şi Ciprul divizat etnic.

Tensiunile s-au amplificat recent în legătură cu spaţiul aerian şi statutul insulelor demilitarizate din Marea Egee. Erdogan a spus că Mitsotakis „nu mai există pentru el” după ce premierul grec a cerut SUA să nu vândă Turciei avioane F-16 în timpul unui discurs în Congresul SUA.

„Să îl lăsăm să îşi revină. Până nu îşi revine, nu ne putem întâlni”, le-a spus Erdogan jurnaliştilor în avionul cu care s-a întors de la summitul NATO de la Madrid.

De asemenea, Erdogan a precizat că ar aproba posibilitatea reintroducerii pedepsei cu moartea dacă parlamentul i-ar trimite un proiect de lege în acest sens.

Ministrul turc de Justiţie a spus în weekend că Ankara ar putea lua în considerare să revină asupra deciziei din 2004 de abolire a pedepsei cu moartea după ce preşedintele a adus anterior în discuţie această chestiune în legătură cu cauza incendiilor de vegetaţie.

Aliatul său naţionalist Devlet Bahceli a susţinut ideea şi a spus că pedeapsa capitală ar trebui extinsă şi la terorism, viol şi crime asupra femeilor.

Distribuie articolul
ARE SENS?
Adaugă un comentariu